2 min. čitanja

Panika na krstarenju zbog golemog morskog psa

Panika na krstarenju zbog golemog morskog psa
Golema morska psina (Cetorhinus maximus) – Foto: Youtube / Screenshot

Snimka goleme psine koja kruži oko jahte pune ljudi privukla je veliku pažnju korisnika društvenih mreža, a na TikToku objavio ju je američki glazbenik Alex Albrecht. Video je snimljen u vodama Atlantika, između Irske i Engleske, a snimku je dosad pregledalo više milijuna ljudi. Među komentarima našlo se i ono da je ovdje riječ o megalodonu, golemoj vrsti morskog psa izumrlog prije više od milijun godina.

Golemi morski pas snimljen je kako kruži po površini Atlantskog oceana, što je izazvalo veliku pomutnju među putnicima na brodu. Ipak, suprotno nekim teorijama na društvenim mrežama, ovdje nije riječ o megalodonu, davno izumrloj vrsti divovskog morskog psa koji je, prema mišljenju pojedinih znanstvenika, mogao narasti i do 20 metara i težiti više od 40 tona.

Na svu sreću, ovdje je vrlo vjerojatno riječ o golemoj morskoj psini (Cetorhinus maximus), drugoj najvećoj ribi na svijetu, koja može narasti do 12 metara duljine, a koju često pogrešno nazivaju kitopsinom.

Unatoč njegovoj veličini i zastrašujućem izgledu, golema morska psina nije opasna za ljude. Ima stotinu sitnih zuba i hrani se planktonima.

Strogo zaštićena i bezopasna vrsta

Kako piše Podvodni.hr golema psina živi u velikim dubinama, a na površinu navrati vjerojatno zbog veće količine zooplanktona. Riječ je o strogo zaštićenoj vrsti, koja ako se uhvati u mrežu mora biti puštena natrag u more.

Nešto slično nedavno se dogodilo pokraj Savudrije, gdje je slučajno ulovljena golema psina. Ista je vraćena u more, no mala je vjerojatnost da se životinja oporavila nakon puštanja na slobodu. Prema najnovijoj studiji, da bi morski psi bili uspješno vraćeni u divljinu, potrebno je da vrijeme koje provedu na suhom bude što kraće.

Više o toj temi možete pročitati OVDJE.

Kristina Bokanić

PROČITAJTE JOŠ:

Ovo je najstariji morski pas na svijetu – Došao na svijet prije Shakespearea?
SPEKTAKULARNO OTKRIĆE FOSILA Morski pas star 150 milijuna godina bio je jedan od najvećih u svom vremenu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.