NAKON POŽARA TONE KONTEJNERAŠ Na pomolu ekološka katastrofa golemih razmjera

Foto: Twitter

Izgorjeli kontejnerski brod koji je već prouzročio najgoru pomorsku ekološku katastrofu u Šri Lanki počeo je tonuti, s nekoliko stotina tona nafte u svojim spremnicima za gorivo, priopćila je tamošnja ratna mornarica. Na ovom četiri mjeseca starom kontejnerašu poplavila je strojarnica što je prvo dovelo do potonuća krme.

MV X-Press Pearl, koji je prevozio stotine tona kemikalija i plastike, 13 dana je gorio u blizini ove otočne države prije nego što su spasitelji napokon uspjeli ugasiti požar u utorak, javlja ABC News.

Foto: Twitter

Ogromna količina plastičnog otpada već je preplavila plaže, a vlasti sada strahuju od još veće katastrofe ako 278 tona pogonskog goriva i 50 tona plina, iz spremnika iscuri u Indijski ocean.

Dok su tegljači u srijedu pokušavati odvući brod dalje prema pučini, glasnogovornik mornarice Indika de Silva je izjavio da on polako tone.

– Krma broda je već pod morem, a razina mora prekriva palubu. Brod tone – rekao je.

Katastrofalna naftna mrlja

Spasitelji su planirali ispumpati kontaminiranu vodu s broda na teglenice, ali je operacija prekinuta.

Mornarica je rekla da je indijsko plovilo obalne straže u tom području imalo opremu za rješavanje naftne mrlje ako je to potrebno.

Dužnosnici vjeruju da je plamen uništio većinu od gotovo 1500 kontejnera na brodu. Još uvijek se procjenjuje kolika je ekološta katastrofa, no šef Uprave za zaštitu morskog okoliša Dharshani Lahandapura već govori da je to ‘najveća ekološka katastrofa za njegova života’.

Predsjednik Gotabaya Rajapaksa zamolio je u ponedjeljak Australiju da pomogne u procjeni ekološke štete na otoku, jednog od najraznolikijih bioloških staništa u Južnoj Aziji.

Šri Lanka je o ovo katastrofi globalnih razmjera pokrenula i kriminalističku istragu.

D.G.