3 min. čitanja

EPICENTAR 2021. Što ako Split pogodi potres jačine 8 stupnjeva?

EPICENTAR 2021. Što ako Split pogodi potres jačine 8 stupnjeva?
Foto: Grad Split

SPLIT – „Split je pogodio potres jačine 8 stupnjeva MSK ljestvice, a potom je 112 dobio dojavu o zatrpanim osobama u Centru za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata“ – početni je scenarij današnje vježbe operativnih snaga sustava civilne zaštite Grada Splita „Epicentar 2021“ kojom se provjerila spremnost za realno moguće situacije u kojoj su ugroženi ljudski životi i imovina.

Osim u Centru Zlatna vrata, vježba se održavala i u okolnim ulicama te u Đardinu, trajala je 60 minuta u realnom vremenu, a nedugo iza „dojave“ u 10 sati na terenu su bile sve operativne snage Stožera Civilne zaštite Grada Splita: Javna vatrogasna postrojba Split, Policijska uprava Splitsko-dalmatinska, Zavod za hitnu medicinsku pomoć, Hrvatski crveni križ, Hrvatska gorska služba spašavanja te povjerenici i pripadnici postrojbe opće namjene.

Foto: Grad Split

U manje od sat vremena iz Centra Zlatna vrata „spašene“ su sve tri pod ruševinama zatrpane osobe i predane dalje na medicinsko zbrinjavanje djelatnicima Crvenog križa koji su svoj šator za potrebe vježbe u kratkom roku podigli u Đardinu te djelatnicima hitne medicinske pomoći.

Koordinator na lokaciji ispred Stožera civilne zaštite Grada Splita Nenad Ružić nakon održane pokazne vježbe izrazio je zadovoljstvo: – Vježba je pokazala spremnost civilne zaštite Grada Splita, no nadam se da ovakvu vrstu intervencije u stvarnoj situaciji ipak nećemo imati.

Foto: Grad Split

No, moramo biti spremni u svakom trenutku dana i noći na bilo kakvu nesreću kako bi što bolje odgovorili na različite situacije. – rekao je Ružić. Dodao je kako je sustav uspostavljen na licu mjesta te se sve odvijalo po hodogramu, a kako je sudjelovalo 40 pripadnika iz operativnih snaga i 12 pripadnika postrojbe opće namjene koji su bili ispomoć policijskim snagama na osiguranju zone sigurnost, a u stvarnosti bi radili na poslovima raščišćavanja i slično.

Foto: Grad Split
Foto: GS / Ilustracija

Zamjenik gradonačelnika Nino Vela, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Splita, o provedenoj je vježbi rekao kako je bila uspješan trening svima te kako je spremnost sustava na odgovarajućoj razini.

Zapovjednik JVP Split Mario Mikas također je zadovoljan komunikacijom između službi za vrijeme akcije spašavanja, kao i voditelj interventnih timova u HGSS-u Vinko Prizmić koji je rekao kako je ovo simulacija onog što su pripadnici HGSS-a prije nekoliko mjeseci doživjeli u Petrinji.

Foto: Grad Split

– HGSS daje lake timove za pretrage u ruševinama sa psima, a u Banovini smo imali vrlo dobre rezultate. U ovoj vježbi također smo bili u funkciji pretrage i lociranja eventualno zatrpanih i to smo rutinski odradili – zaključio je Prizmić.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.