Na deseterokatnici u Splitu osvanuo najveći mali morski puž na svijetu

Foto: Igor Jakšić / DD

SPLIT – Splitske Blatine će uskoro krasiti novi mural, a tema mu je – morska. Naime, na muralu koji prekriva 10 katova zgrade nalazi se morski puž.

– U Jadranskom moru obitavaju razne vrste, a među njima su i ovi mali morski puževi. Oni su zaista spektakularni, izgledaju kao svemirci. Jako su važni za bioraznolikost i ako uništite jednu vrstu to ima domino efekt i utječe na sva druga bića u moru. Sve te vrste, bilo male ili velike, doprinose ravnoteži u moru – kazala je za Dalmaciju danas Pinija Poljaković iz WWF Adrije.

Foto: Igor Jakšić / DD

Otvaranje murala očekuje se idući petak u 18 sati.

– Mural će oživjeti, ali ne smijem više o tome reći. Zdravlje mora i oceana neopisivo je važno za opstanak ljudske vrste! To veliko plavetnilo regulira klimu na našem planetu, podaruje nam kisik (svaki drugi udisaj uzimamo iz oceana), pohranjuje naše emisije CO2, povezuje svijet plovnim putovima, daje nam hranu i posao. No, kako bismo sve te blagodati osigurali i za budućnost koja dolazi, moramo hitno promijeniti odnos prema gospodarenju morima.

Intenzivni ribolov, onečišćenje, klimatske promjene, uništavanje obale betonizacijom i nasipavanjem plaža – sve to čini veliki pritisak na mora i oceane. U ovoj priči umjesto da je mali puž ugrožen betonom, stavili smo ga na beton. On je zapravo malen, svega 12 mm, a mi smo ga stavili na 300 kvadrata. Svima mora upasti u oko, iako bi ga se moglo vidjeti ako se zaroni na 10-15 metara dubine – kazala je Poljaković za Dalmaciju danas.

Foto: Igor Jakšić / DD

Zanimljivo je da ne postoji tako velik grafit ovog malog bića.

Produkciju murala provodi WWF Adria – svjetska organizacija za zaštitu prirode, u suradnji s Gradskim kotarom Blatine, Turističkom zajednicom grada Splita te Splitsko-dalmatinskom županijom – Upravnim odjelom za turizam i pomorstvo.

– Svakako želimo posebno zahvaliti stanarkama i stanarima na adresi Ulica Antuna Branka Šimića 70 – poručila je Pinija.

Zid su oslikali akademski slikari i street artisti Luka Duplančić i Ivan Svaguša.

– 18. lipnja 2021. u 18 h pozivamo na feštu i otvorenje jedinstvenog edukativno-umjetničkog projekta, 300 kvadrata velikog murala inače 12 mm malog morskog puža. Možemo najaviti da će mural i oživjeti, ali više o tome na dan otvorenja – pozvala je sve Pinija Poljaković.

D.G.