2 min. čitanja

HITNA HELIKOPTERSKA SLUŽBA Samo mjesec dana nakon što je poletjela, već prizemljena!

HITNA HELIKOPTERSKA SLUŽBA Samo mjesec dana nakon što je poletjela, već prizemljena!
Foto: Facebook

DUBROVNIK – Manje od mjesec i pol nakon što je u Dubrovniku uspostavljena prva cjelogodišnja helikopterska služba za hitne medicinske intervencije, policijski helikopter koji koriste je prizemljen. Razlog – kvar na helikopteru.

– Dogodio se kvar na helikopteru, naravno da on je morao nekoliko dana prestati obavljati svoju funkciju. Na popravku je –  rekao je Dnevnik.hr Nikola Dobroslavić, župan dubrovačko-neretvanski.

Nastavak letova najavljuje za idući tjedan. Na optužbe da je službu koristio kao PR u kampanji kaže:

– Ona će bit nastavljena, tu Božo Petrov ne može ništa ni pomoći ni odmoći.

Foto: DNŽ

Ali na terenu zazivaju konkretniju pomoć. Po uzoru na Europu traže medicinski opremljene helikoptere, a ne kao sada vojne ili policijske, jer oni im služe tek za…

– Bržu dopremu pacijenta sa mjesta obolijevanja i nesreće do bolnice. Smatramo da se zlatni sat ne može bez toga ni postizati – objašnjava Leo Luetić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije.

Podršku im daju i stručnjaci.

– Nego bi to trebao raditi profesionalni operater koji bi u slučaju kvara ili potrebe za servisom helikoptera imao mogućnost nadomjestiti helikopter – govori Mladen Tureček, udruga “Helikoperima liječnici pomažu”

Ministarstvo nema gotov projekt pa ne mogu računati na sredstva iz mehanizma za oporavak i otpornost. Trenutačno analiziraju ponude i koncepte dobivene međunarodnim iskazom interesa.

Foto: DNŽ

– Vjerujem, s obzirom na organizaciju i kompleksnost zahtjeva, da će to prvo biti najam. Teško mi je reći kada. Dakle, to su procesi koji traju godinama – objasnio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Dotad se krpamo dodatnim kopnenim timovima u sezoni. U Dalmaciji stižu na autocestu, Makarsku rivijeru, Hvar i u dojavni centar. Ima prostora i za još pojačanja, ali…

– Imamo manjak kadrova i u visokoj stručnoj spremi, znači i liječnika, a još gori manjak u srednjoj stručnoj spremi – objašnjava Leo Luetić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije.

Ipak, turistički djelatnici tvrde, povratne informacije mahom su pozitivne.

– Oni su jako zadovoljni. Maksimalna sigurnost u Republici Hrvatskoj što se tiče dolazaka turista je jedna od stvari zbog kojih oni sigurno i dolaze u Hrvatsku – kaže Joško Stella, direktor TZ splitsko-dalmatinske.

No cjelogodišnji standard kakav imaju ostali stanovnici Europe Hrvati će – još pričekati.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.