2 min. čitanja

U NP Mljet počinje postavljanje kolektora za skupljanje mlađi periski

U NP Mljet počinje postavljanje kolektora za skupljanje mlađi periski

MLJET – U Nacionalnom parku Mljet počelo je postavljanje kolektora za prikupljanje mlađi periski, endemskog školjkaša koji je potpuno nestao iz akvatorija parka, koji je nekad bio poznat po najvećoj populaciji periski na Jadranu.

Do pojave parazita Hapolosporidium pinnae u Malom jezeru Nacionalnog parka Mljet živjelo 30 periski na četvornom metru. U manje od godinu dana otkako ih je napao zloglasni parazit, uginule su gotove sve jedinke. O kakvom parazitu je riječ govori i podatak da je od vremena zaraze do uginuća prošlo svega 2 mjeseca, ispričao nam je ravnatelj NP Mljet Ivo Sršen.

Foto: Marija Oštarić i Hrvoje Čižmek

– Situacija je takva da u cijelom akvatoriju parka ne postoji niti jedna živa jedinka plemenite periske. Kolektori koje postavljamo nisu nešto što će vratiti perisku, no pokazat će postoji li u vodenom stupcu sjeme periske i da li je izgledno da se ona vrati prirodnim putem.

S obzirom da pomor periski nije uzrokovala ekološka katastrofa, već prirodni parazit, u NP Mljet nadaju se da je u dubljim slojevima mora ostalo nešto živih jedinki. Kolektori će biti postavljeni na dvije lokacije – prema otvorenom moru i u Velikom jezeru.

Foto: Wikimedia / Blue Smart / Facebook

Taj pristup već provode u Aquariumu Pula na sjevernom Jadranu, u sklopu dvogodišnjeg projekta kroz koji se planira ponovno obnoviti staništa periski.

-Taj parazit je toliko agresivan da je presudio periskama, ali je presudio i sam sebi jer nakon njihovog pomora više se nije imao čime hraniti. Očekujemo da će se kroz nekoliko godina pojaviti periske, budući da je mikrolokacija jezera idealno stanište za ovog školjkaša. Naravno, sve ovisi o tome hoće li se u kolektorima skupljati sjeme periski – istaknuo je Sršen koji je uvjeren da će se periske ipak vratiti u područje NP Mljet na prirodan način.

Sreća u nesreći je da smrtnost periski nije uzrokovalo smanjenje kvalitete vode u Velikom i Malom jezeru, gdje se inače nalazi i najveći koraljni greben na Mediteranu.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

IMA LI JOJ SPASA Periska – vrsta koja nam nestaje pred očima
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.