Ministar obrane svratio do Lore i nahvalio Brodosplitov ophodni brod

Foto: MORH/ F. Klen

SPLIT – Ministar obrane Mario Banožić u pratnji načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH admirala Roberta Hranja, posjetio je u utorak, 15. lipnja 2021., vojarnu “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Splitu gdje se sastao sa zapovjednikom Hrvatske ratne mornarice kontraadmiralom Ivom Raffanellijem, nakon čega su obišli obalni ophodni brod Obalne straže RH “Omiš” te sportske terene u vojarni.

Na sastanku se razgovaralo o aktivnostima Hrvatske ratne mornarice s naglaskom na projekte modernizacije i razvoja novih sposobnosti, od kojih je trenutno jedan od najznačajnijih projekt izgradnje dodatna četiri obalna ophodna broda.

U tom smislu, tijekom obilaska obalnog ophodnog broda “Omiš”, prvog od ukupno pet koji se grade u splitskom brodogradilištu Brodosplit, istaknuta je važnost tog višegodišnjeg projekta.

Ministar Banožić tom je prigodom istaknuo kako je riječ o projektu iz 2014. godine koji je do sada rezultirao izgradnjom obalnog ophodnog broda “Omiš”. Riječ je o prototipu koji je tijekom izgradnje prolazio određene preinake i koji sada predstavlja podlogu za izgradnju dodatna četiri broda za potrebe Obalne straže RH.

Foto: MORH/ F. Klen

– Dobili smo brod s kojim smo zadovoljni. Zadovoljni smo načinom na koji je izveden i očekujemo da i ostala četiri broda budu jednako kvalitetna“, rekao je ministar. Pojasnio je da je dinamika isporuke brodova definirana ugovorom, tako da se sljedeći brod očekuje u rujnu ove godine, a nakon toga svakih šest mjeseci po još jedan brod, čime bi kompletan proces završio u rujnu 2023. godine. „Ovi brodovi bit će na ponos Hrvatskoj ratnoj mornarici, ali i cijelom gospodarstvu. Također bit će i izvrsna referenca za Hrvatsku ratnu mornaricu i za Brodosplit na svjetskom tržištu – istaknuo je Mario Banožić.

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, kontraadmiral Ivo Raffanelli, rekao je kako je riječ o izvanrednom brodu za Hrvatsku ratnu mornaricu čiji su pripadnici od samog početka uključeni u taj projekt, a zapovjednik broda “31 Omiš” poručnik bojnog broda Ivan Carević rekao je kako je posada nakon primopredaje dodatno testirala brod u svim uvjetima.

Foto: Brodosplit

– Kroz redovite i izvanredne zadaće utvrđeno je i dokazano da smo u potpunosti zadovoljni s brodom kojeg koristimo. Stalno smo aktivirani u zadaćama traganja i spašavanja, prvenstveno u nadzoru i zaštiti granice Republike Hrvatske – istaknuo je Carević.

Tijekom obilaska sportskih terena u vojarni, kontraadmiral Raffanelli istaknuo je kako je postignut značajan napredak u obnovi terena koje koristi veliki broj pripadnika Hrvatske vojske. Također je izrazio nadu da će se u budućnosti postići sporazum sa Sveučilištem u Splitu kako bi se tereni još kvalitetnije mogli koristiti, a sve s ciljem ulaganja u obrazovanje.

D.G.