4 min. čitanja

Počinje 55. Festival dalmatinskih klapa Omiš – Očekuje nas bogat program!

Počinje 55. Festival dalmatinskih klapa Omiš – Očekuje nas bogat program!
Foto: Plakat 55. FDK Omiš / Vlado Zemunik

BOL/OMIŠ – Ovu subotu 19. lipnja, koncertom klapa debitanata u Bolu na Braču počinju događanja na jubilarnom 55. Festivalu dalmatinskih klapa. Među velikim brojem prijava umjetnički ravnatelj mo. Dušan Šarac i ravnatelj prof. Mijo Stanić odabrali su na temelju pristiglih video snimki 54 klape koje će nastupiti u natjecateljskom i revijalnom dijelu programa Festivala.

Iako zbog epidemioloških ograničenja klape nisu mogle održavati probe, u Festivalu su se ugodno iznenadili velikim brojem prijavljenih klapa koje su očito željne pjesme, druženja i natjecanja.

Glavni dio festivalskog programa odvijati će se u Omišu od 25. lipnja do 17. srpnja na ukupno devet koncerata, te još jednom koncertu na kraju kolovoza.

Omiški je Festival među rijetkim Festivalima koji su se unatoč poteškoćama uvjetovanim epidemijom prošle godine održali i nastavili kontinuitet natjecanja, te s optimizmom gledaju i na ovogodišnja događanja.

Foto: FDK Omiš

Kao zanimljivost izdvajamo da su ove godine u programu čak tri autorske večeri. Prva, s kojom se otvara Festival, autorska je večer Rajmira Kraljevića, melografa, skladatelja, obrađivača, klapskog voditelja i člana stručnog ocjenjivačkog suda. Prošle godine ova večer nije održana zbog epidemije.

Veliki bard klapske pjesme, najplodonosniji autor i vjerni sakupljač i obrađivač narodnog klapskog blaga, maestro Duško Tambača autorsku večer ima 10. srpnja u klaustru Franjevačkog samostana u Omišu. To će biti već četvrti koncert koji se njemu u čast priređuje u Omišu.

Krajem kolovoza Festival će posebnim koncertom u čast pjesnika Drage Ivaniševića obilježiti četrdesetu obljetnicu njegove smrti. Brojne pjesme Drage Ivaniševića uglazbljene su za klape, a u Večeri novih skladbi dodjeljuje se nagrada za najbolje stihove, koja nosi njegovo ime.

U Večeri novih skladbi bit će izvedeno dvanaest novih klapskih skladbi koje su odabrane na natječaju početkom godine. U Večeri mješovitih klapa, koja se od prošle godine prema želji klapa umjesto u Blatu na Korčuli održava u Omišu, za nagrade će se borit osam klapa. Natjecanja u kategorijama ženskih i muških klapa, odvijat će se kroz dvije izborne večeri po trinaest klapa od kojih će po deset najboljih uči u Završne večeri 16. i 17. srpnja. Finalne večeri održati će se na Trgu sv. Mihovila uz izravan televizijski prijenos na nacionalnoj televiziji. Dan prije finalnih večeri 15. srpnja, održati će se jubilarni 25. koncert koji Omišanima poklanja Gradska skupština Grada Zagreba.

Mijo Stanić, ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa Omiš / Photo: Facebook

Ravnatelj Festivala, prof. Mijo Stanić ističe:

– Naš je Festival poseban po tome što na njemu sudjeluje veliki broj izvođača. Prema broju sudionika to je vjerojatno najveći hrvatski festival. Ove godine nastupit će oko 400 izvođača kojima ćemo u Omišu pružiti tradicionalno gostoprimstvo. Naš vrijedni i uigrani festivalski tim volontera i zaljubljenika u Omiš i Festival dat će sve od sebe da sve prođe u najboljem redu. Lani smo pokazali da se znamo snaći u posebnim okolnostima. I ove godine uz poštivanje epidemioloških mjera, ponašat ćemo se u skladu sa svim odlukama i preporukama epidemiologa, te bude li potrebno ograničiti broj publike.

O tome kako omiški Festival preživljava krizu kojom je zbog epidemije pogođena cijela glazbena industrija, ravnatelj Festivala je rekao:

– Festival dalmatinskih klapa je javna ustanova u kulturi, a njen je osnivač Grad Omiš. Stoga najveća, ali ne i jedina, potpora dolazi od Grada. Izrazito sam ponosan što smo u proteklih pet godina koliko sam na mjestu ravnatelja uspjeli u cijelosti sanirati dugovanja Festivala koji su iznosila više od milijun kuna. Pritom se proračun Grada za Festival nije povećavao ni za kunu. U pandemijskoj godini morali smo, na žalost, iz jasnih razloga odustati od nekih vrijednih projekata kao što su tradicionalni koncert u dvorani Vatroslava Lisinskog i Božićni humanitarni koncert u sportskoj dvorani u Omišu. Zadatak je naše ustanove brinuti se o klapskoj pjesmi, svjetski priznatoj kulturnoj baštini, te njenoj promociji. Zato smo prethodno razdoblje iskoristili za pripremu tri notne edicije koje će biti predstavljene tijekom Festivala. To su notne edicije Novih skladbi, klapski opus maestra Rajmira Kraljevića na oko 100 stranica i velika zbirka obrada tradicijskih napjeva koje je cijeli život vrijedno prikupljao maestro Duško Tambača na preko 350 stranica. Osim notnih edicija uskoro izlazi i nosač zvuka s ovogodišnjim novim skladbama.

Također, istakao bih da je zahvaljujući među ostalim i našem angažmanu u Zakladi Delmata protekle akademske godine na Umjetničkoj akademiji u Splitu krenuo studij klapskog pjevanja. Prva generacija studenata već je bila u posjetu i našem festivalskom muzeju. Najviše nam je žao što smo i ove godine zbog epidemije morali odgoditi početak sjajnog projekta koji smatramo zalogom za budućnost klapskog pjevanja. To je natjecanje dječjih klapa koje je uvršteno i u kalendar državnih školskih natjecanja. Nadam se da će iduće godine konačno i to natjecanje krenuti.

Osim Grada Omiša ravnatelj ističe da FDK kao jednom od najstarijih i najvećih hrvatskih Festivala, potporu pružaju i Ministarstva kulture i medija RH, Splitsko-dalmatinska županija, Turistička zajednica SD županije, Hrvatsko društvo skladatelja, te brojni sponzori i partneri.

– Nadam se da će svi posjetitelji uživati u sjajnim klapskim izvedbama u jedinstvenom ambijentu omiških pjaceta, da će sve klape ponijeti kući lijepe uspomene i da ćemo mi u Festivalu uspješno realizirati sve programe i dostojno promovirati Festival kao glavni brand Omiša, na ponos svih naših sugrađana – zaključio je ravnatelj Festivala.

Medijski pokrovitelj 55. Festivala dalmatinskih klapa u Omišu je Morski HR, na kojem ćete moći pratiti događanja svih festivalskih večeri.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.