REUTERS O KRKU: “Hrvatski otok koji već sad korača energetsku budućnost”

Foto: Pixabay

NJIVICE – Otok Krk krenuo je u smjeru energetske samodostatnosti koju namjerava ostvariti do kraja ovog desetljeća, piše Reuters i dodaje kako ekolozi smatraju da bi on trebao biti primjer za Mediteran u smislu tranzicije k zelenoj i održivoj energiji.

Reuters navodi kako su prije nekoliko godina lokalni ekolozi naručili iz Njemačke studiju izvedivosti koja je pokazala kako Krk ima velik potencijal da u budućnosti bude energetski neovisan, prenosi Index.

“60% sunčeve energije, 30% energije vjetra i 10% energije biomase”

– Studija pokazuje da bismo godišnje mogli proizvoditi 150 gigavat-sati (GWh) električne energije. Trenutno trošimo 112 GWh. Radi se o kombinaciji od 60% sunčeve energije, 30% energije vjetra i 10% energije biomase – rekao je Vjeran Piršić iz ekološke udruge Eko Kvarner.

– Svake godine raste broj manjih solarnih postrojenja. Cjelokupni plan energetske samodostatnosti koštao bi nas oko 72 milijuna eura – rekao je Piršić.

Otok trenutno proizvodi 10% ciljane solarne energije, no broj novih malih solarnih postrojenja raste za oko stotinu svake godine, piše Reuters.

Piršić navodi kako je cilj ekologa da Krk postane prvi mediteranski otok srednje veličine koji će postupno ukinuti emisiju ugljika i postići energetsku samodostatnost.

– Vjerujem da možemo ostvariti ovaj cilj i prije 2030. Možda to ne bi bilo tako komplicirano da je u pitanju manji otok sa 100 ili 1000 stanovnika, ali to postaje pravi izazov po ljeti kada na Krku ima oko 20.000 stanovnika i oko 100.000 turista – kazao je Piršić.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

MILANOVIĆ NA KRKU: Promjene se vide, riješen je problem otpada, ovdje je ugodno živjeti

Na otoku Krku s radom krenuo sustav najma e-bicikala