RIBLJA PRIČA Crni rižot

Foto: Franko Alujević

Jedno jako popularno i često ga nalazim na meniju raznih prigoda je crni rižot. Sipa treba biti SVJEŽA (znak je crno-smeđa boja). Čišćenje sipe zahtijeva prljanje ruku (koristite rukavice), no u konačnici se isplati jer je rižoto od sipe jako UKUSNO I ZDRAVO jelo.

Za čišćenje sipe pogledajte video

 

Sastojci: 

maslinovo ulje

1 veća glavica luka

svježi peršin

1 kg očišćene sipe

pola šalice pelata

riblji temeljac (oko 0,4 l)

1/2 kg riže

2 dcl bijelog vina

sol

papar

Priprema:

  1. Na zagrijano maslinovo ulje dodajte narezani luk i peršin, koji zajedno pirjate.
  2. Kada su luk i peršin omekšali, dodajte sipu nasjeckanu na kockice.
  3. Kada je sipa već mekana, ubacite pelate i malo ribljeg temeljca.
  4. Potom dodajte rižu, koju ćete stalno podlijevati ribljim temeljcem kako rižoto u konačnici ne bi bio suh.
  5. Nakon 10ak minuta dodajte bijelo vino i kuhajte još 10ak minuta.
  6. Na kraju dodajte soli i papra po želji.
  7. Ako želite pospite ribancem ili Grana Padano listićima.
  8. Uživajte u divnom mirisu i okus, a na crnilo na zubima ne obraćajte previše pozornosti.

U slast, riboljupci!

Marina i Filip Maksan

PROČITAJTE JOŠ:

Crni rižot od sipe

ŽELINA KUŽINA Sipa na rižot ili crni rižot