VIDEO: EKO NERETVA 2021. – Na dnu rijeke pronađeni bicikli, romobili, plastične vrše, gume…

Foto: Screenshot

METKOVIĆ – U subotu je održana akcija čišćenja korita Neretve, Eko Neretva 2021., od Veslačkoga kluba do Lučkoga mosta u Metkoviću u organizaciji Športskog ronilačkog ekološkog kluba Delta 5.

Prema riječima ronioca Hrvoja Jadreška, najviše smeća ima među granama i stablima koje je donijela Neretva iz gornjega toka. Ronioci su izvadili bicikle, romobile, auto gume, staklene i plastične boce, vrše… kažu da ima puno limenki oko mosta.

Na desnoj strani, uz luku se nalazi olupina većeg drvenoga broda, a bliže Lučkom mostu i veći elementi željezne konstrukcije koja je možda pripadala starom mostu.

Suorganizator akcije je ERK Malo more iz Komorne koja djeluje u sklopu Modro-zelene zadruge. Roniocima su potporu dali HGSS, DVD i JVP Metković.

Foto: Like Metković

Od posljednje ovakve akcije u Neretvi prošlo je 13 godina, piše Like Metković. Sudjelovalo je dvadesetak ronilaca iz Doline Neretve, Splita, Dubrovnika, Livna, Mostara te kadeti HRM-a iz Zadra. U akciji je sudjelovao i Kamilo Čuljak iz Splita, predsjednik Hrvatskoga ronilačkoga društva.

ŠREK Delta 5 je osnovan nedavno i trenutno ima 15-tak članova od kojih je šest danas bilo pod vodom. Predsjednik kluba je Toni Kuran a dopredsjednica Ivana Tutavac. Hrvoje Jadreško je koordinator ronjenja, a među članovima je Talijan Michele Ventura, višestruki instruktor ronjenja koji se doselio iz Tortone u Duboku.

I.B.