2 min. čitanja

DANAS VRHUNAC TOPLINSKOG VALA Meteoalarm za cijelu Hrvatsku

DANAS VRHUNAC TOPLINSKOG VALA Meteoalarm za cijelu Hrvatsku
Foto: Pixabay

Nakon što je jučer u Kninu  izmjereno visokih 38,2, danas će vrućina kulminirati, moguće u loklano vrijednosti i do 40, osobito na širem kninskom području, u dolini Neretve. Velik problem su  sparne noći. Primjera radi, noćas se u Splitu temperatura zadržavala iznad 25, te su mnogi teško spavali, javlja meteorologinja N1 televizije, Tea Blažević.

Od sutra će ipak biti malo manje vruće, dijelove zemlje će osvježiti i povremeni pljuskovi.

Sutra su nestabilnosti najizglednije u Slavoniji i Baranji, gdje je lokalno moguće nevrijeme, nailaskom vlažnijeg i nestabilnijeg zraka na užareno kopno.

Malo će osvježiti prema kraju tjedna, ali već idući tjedan, čini se, ponovno će se intenzivirati vrućina.

Prema podacima DHMZ-a, već ujutro u 7 sati na splitskom Marjanu bilo je preko 30 stupnjeva te je to bio ujutro najtopliji dio Hrvatske, ali i tijekom noći, jer se temperatura u Splitu nije spuštala ispod 25 stupnjeva. Na Hvaru je bilo 28.9 stupnjeva, u Makarskoj 27. U Kninu, gdje se očekuje i do 40 stupnjeva, ujutro u 7 je bilo 21.6 stupnjeva. U Zagrebu je bilo 25 stupnjeva.

Pretežno sunčano i vruće, u unutrašnjosti i vrlo vruće. Mjestimice će biti prolazne umjerene naoblake, a na kopnu postoji mogućnost i za poneki lokalni pljusak, uglavnom na istoku zemlje u poslijepodnevnim satima. Puhat će slab i umjeren jugozapadnjak, sredinom dana ponegdje s jakim udarima, a uz obalu i južni i jugoistočni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 32 do 37°C.

Prognoza za danas:

Istra

Pretežno sunčano, a poslijepodne, uz umjereni razvoj oblaka, ponegdje rijetko moguća je kratkotrajna kiša ili poneki pljusak, uglavnom u unutrašnjosti Istre. Ujutro će puhati slabo do umjereno jugo i istočnjak, danju jugo i jugozapadnjak, a navečer će okretati na zapadni i sjeverozapadni vjetar. More će biti malo valovito. Najniža temperatura zraka bit će od 21 do 23°C, u unutrašnjosti Istre od 18 do 20°C, najviša dnevna od 31 do 34°C.

Sjeverni Jadran

Pretežno sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom. Vjetar većinom slab do umjeren jugozapadni i južni. Najviša dnevna temperatura od 31 do 34°C.

Dalmacija

Pretežno sunčano, uz povremenu umjerenu naoblaku. Vjetar slab do umjeren, većinom jugozapadni, prema otvorenom i jugoistočni i južni. Danju vruće, s najvišom dnevnom temperaturom između 32 i 35, u unutrašnjosti Dalmacije i do 38°C.

Sutra napokon osvježenje

Sutra će se temperatura spustiti za nekoliko stupnjeva, a moguće je i osvježenje uz pokoji pljusak.

Djelomice, u Dalmaciji i pretežno sunčano. U unutrašnjosti uz više oblaka povremeno pljuskovi praćeni grmljavinom, osobito poslijepodne u Podravini. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, u sjevernim predjelima u okretanju na sjeverni i sjeveroistočni, a na Jadranu i sjeverozapadni te jugo. Najniža temperatura od 18 do 22, na obali i otocima od 22 do 25°C. Najviša dnevna većinom između 30 i 35°C.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.