OPREZ Opatijske plaže na udaru džepara, policija apelira da osobne stvari ne ostavljate bez nadzora

Foto: Pixabay

OPATIJA – Povećanim dolaskom turista na Jadran, povećao se i broj kradljivaca na plažama. Primorsko-goranska policija posljednjih je dana imala pune ruke posla s hvatanjem džepara, koji su produženi vikend iskoristili za “operacije po plažama”.

Policija je uhvatila 67-godišnju hrvatsku državljanku koja je u ponedjeljak, na plaži Tomaševac u Opatiji iskoristila nepažnju 19-godišnjeg Austrijanca te mu ukrala odloženi ruksak s raznim stvarima, među kojima je bio i novčanik s novcem i dokumentima, oštetivši turista za 2600 kuna. Ukradene stvari vraćene su vlasniku, a protiv nestašne 67-godišnjakinje podnesena je kaznena prijava. 

Foto: Boris Kačan

No to nije sve. U posljednjih nekoliko dana evidentirane su još dvije slične krađe na opatijskim plažama. Bez dokumenata i novca ostale su tako jedna hrvatska i jedna američka državljanka, kojima su zasad nepoznati počinitelji s plaže ukrali torbe u kojima su bili novci i dokumenti, a ista stvar dogodila se još sedam hrvatskih državljana na plažama u Crikvenici, Rijeci i Selcu. Ukupna materijalna šteta procjenjuje se na najmanje 23 tisuće kuna. 

 

Pazite što nosite na plažu i stvari ne ostavljajte bez nadzora

 

Policija apelira na kupače da budu pažljivi na plažama te da ne ostavljaju svoje stvari bez nadzora kako ne bi postali žrtvama krađe gdje počinitelji iskorištavaju odsutnost vlasnika. Stoga savjetuju da:

-na plažu ne nosite vrijedne predmete i dragocjenosti, veće novčane iznose, nakit i vrijednu foto/video opremu,

-dokumente i novac ne držite zajedno,

-ponesite onoliko novca koliko vam je potrebno za sitne troškove,

-svoje stvari (torbe, novčanike, ključeve, mobitele, foto-aparate, video kamere i dr.) na plaži ne ostavljajte bez nadzora – ako ste spriječeni neka ih pripaze prijatelji ili poznanici,

-ne provjeravajte učestalo na plaži ili terasi ugostiteljskog objekta novac i vrijedne predmete, time kradljivcima skrećete pozornost na sebe i svoje stvari,

-vrijedne predmete pohranite na sigurno mjesto (hotelski sef i sl.),

-ključeve apartmana, soba, vozila i sl.  koji sadrže nazive i brojeve apartmana i soba te registarsku oznaku vozila, spremite na mjesto koje nije dostupno tuđim pogledima,

Ukoliko ste pokradeni policija savjetuje da prvo pretražite bližu okolicu, jer možda pronađete neke od svojih stvari. Pronađene stvari spremite potom u vrećicu  ( korisni su za otkrivanje tragova) i poto pozovite policiju na broj 192!

 

K.B.