Pinguentum pobjednička klapa Večeri novih skladbi u Omišu

Foto: Vicko Vidan

OMIŠ – Živko Ključe je autor glazbe, a Bruno Vučković  teksta pobjedničke skladbe “Vo su dica moje dice” koju je izvela muška klapa Pinguentum iz Buzeta na Večeri novih skladbi jubilarnog 55. Festivala dalmatinskih klapa u Omišu. Time su zavrijedili zlatnu plaketu kao autori najuspješnije nove skladbe.

Drugo mjesto i srebrna plaketa pripala je Vicku Dragojeviću autoru glazbe i Pjeru Miriću stihova za skladbu Onu jubav u izvedbi ženske klape Figurin iz Zagreba, dok su treće mjesto prema ocjeni stručnog ocjenjivačkog povjerenstva u sastavu dr.sc. Ivana Tomić Ferić, dr. sc. Mirjana Siriščević i prof. Blaženko Juračić pripalo Krešimiru Magdiću za skladbu Naš čovo na stihove Silvija S. Kranjčevića u izvedbi muške klape Bunari iz Vodica.

Foto: Vicko Vidan

Nagrada za najbolju izvedbu pripala je muškoj klapi Bošket iz Zagreba  za izvedbu skladbe Jelne noći u jenoru autorice Ane Kodrić Ivelić i tekstopisca Pjera Mirića.

Ružana Kovač autorica je stihova skladbe Posteju sad nek prostru ti zvizde autora glazbe Jasminka Šetke u izvedbi muške klape Pasika iz Kostanja dobitnica je nagrade za najbolje stihove “Drago Ivanišević”. Povjerenstvo za dodjelu nagrade radilo je u sastavu Herci Ganza, Dinko Škevin i prof. Bože Mimica. 

I na kraju, publika je najviše svojih glasova dala autoru glazbe Jasminku Šetki i autorici stihova Ružani Kovač za skladbu Posteju sad nek prostru ti zvizde  u izvedbi muške klape Pasika iz Kostanja.

Foto: Vicko Vidan

Festival dalmatinskih klapa posebno priznanje dodijelio je klapskom voditelju, obrađivaču, skladatelju i tekstopiscu, dugogodišnjem suradniku festivala i pjevaču iz početne postave legendarne klape Šibenik Ivi Mikuličinu.

Kao gost večeri, u pauzi prebrojavanja glasova publike, nastupila je ženska klapa Tamarin iz Solina koja ove godine slavi tridesetu godišnjicu djelovanja, a njezin alt Ana Žižić aktivna je preko četrdeset godina u očuvanju i prezentaciji klapskog pjevanja, kontinuirano. Ravnatelj Festivala prof. Mijo Stanić uručio im je prigodni poklon. 

U ugodnom ozračju na omiškoj „Velikoj pjaci“ završila je druga ovogodišnja festivalska večer. Događanja natjecateljske naravi nastavlju se slijedeći vikend s Večeri mješovitih klapa 2. srpnja, te s dvije izborne večeri 3. i 4. srpnja, sve na Trgu Stjepana Radića („Mala pjaca“).

Joško Plastić