2 min. čitanja

Opet stradali biciklisti, policija apelira na oprez

Opet stradali biciklisti, policija apelira na oprez

ISTRA – U posljednja dva dana u Istri su u prometnim nesrećama stradala dva biciklista. Policija još jednom poziva sve sudionike u prometu na dodatan oprez, a osobito apelira na bicikliste.

Prva nesreća dogodila se u nedjelju u kasnim poslijepodnevnim satima u Medulinu kada je 29-godišnji njemački državljanin u zavoju, na nizbrdici, izgubio nadzor nad biciklom i pao na tlo. Druga nesreća dogodila se dan poslije u Rovinju, kada je 33-godišnji biciklist, pokušavajući preteći drugog biciklista 66-godišnjeg austrijskog državljanina, zapeo za njega i oborio ga na tlo.

I njemački i austrijski državljanin u nesrećama su teže ozlijeđeni, a policija će protiv 33-godišnjeg vozača bicikla podnijeti kaznenu prijavu radi izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu.

Biciklisti su, uz pješake, najugroženiji sudionici u prometu. Policija stoga upozorava sve vozače motornih
vozila da povećaju oprez i uvažavaju bicikliste u prometu, a vozače bicikla da se pridržavaju odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje se odnose na bicikliste.

Prometni propisi za bicikliste

Vozači bicikla dužni su se kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, tada se trebaju kretati što bliže desnom rubu kolnika. Ako se dva ili više vozača bicikala kreću u skupini, dužni su se kretati jedan iza drugog.

Vozači bicikla moraju upravljati biciklom na način kojim se ne umanjuje stabilnost bicikla i ne ometaju drugi sudionici u prometu. Osobito se ne smije skidati istovremeno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju vozilom ili ugrožavati druge sudionike u prometu.

Od prvog sumraka (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. Vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti, dužan je noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.

Kazne koje su predviđene za ove prekršaje iznose 300 kuna, no prometne propise ne bismo trebali poštovati zbog plaćanja kazni, već radi vlastite sigurnosti i sigurnosti svih drugih sudionika u prometu, stoji u apelu MUP-a.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Muškarac biciklirao s djetetom po magistrali kod Makarske, policija odgovorila kolika je kazna za ovo
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.