Krajem kolovoza na Krk stiže najveći LNG tanker na svijetu

Foto: LNG Hrvatska

OMIŠALJ – Dovršeni su radovi na iskopima pličina u neposrednoj blizini LNG terminala na Krku pa je sada  i sa sjeverne strane terminala omogućen pristup brodovima za prijevoz ukapljenog plina. 

Iskopi pličina izvedeni su u sklopu EPC ugovora te je sada omogućen pristup brodovima za prijevoz ukapljenog prirodnog plina iz sva tri smjera definirana Maritimnom studijom. Sukladno mjerama zaštite okoliša, glavnina iskopa obavljena je do 1. siječnja ove godine, a ostatak u razdoblju prihvatljivom za podmorski ekološki sustav, navodi Novi list.

Uklanjanjem pličina brodovi koji dopremaju plin sada će na terminal moći uploviti prvo pramcem, a ne kromom kao što je bio slučaj dosad. To bi značajno trebalo pojednostaviti manevriranje prilikom uplovljavanja LNG tankera na terminal, na kojem će i dalje prilikom svake operacije priveza i odveza na snazi biti strogi standardi sigurnosti plovidbe, odnosno tanker će pratiti remorkeri.

Inače krajem idućeg mjeseca u Omišalj bi trebao stići najveći dosad LNG tanker za prijevoz plina –  brod  »Mekaines« takozvane Qmax klase, grdosija duga 345 metara, široka 54 metra, s kapacitetom prijevoza 261.137 metara kubičnih prirodnog plina. Iako u Omišalj dolazi pun, tamo će iskrcati samo dio tereta, a ostatak na nekom od mediteranskih terminala.

 

K.B.