Ministar Ćorić stesao liniju pa je pokazao na riječkoj tržnici

Foto: Mingor.hr

RIJEKA –  Jednokratna plastika polako, ali sigurno odlazi u povijest. U većini zemalja članica EU-a od jučer više nema prodaje jednokratnog plastičnog pribora za jelo, plastičnih slamki, štapića za uši, tanjura niti tankih plastičnih vrećica. Nije lako mijenjati navike, osobito ako vam one olakšavaju život, no ako želimo dobro našem planetu onda moramo svi skupa učiniti pozitivan iskorak u smanjenju štetnog utjecaja na klimu, okoliš i prirodu.

Na to upozorava i kampanja #ZaZeleniSvakiDan, koju Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja promovira diljem Hrvatske. Predstavnici ministarstva, na čelu s ministrom Tomislavom Ćorićem obišli su riječku tržnicu, na kojoj su građanima dijelili ekološki prihvatljive vrećice od reciklirane plastike za trajnu upotrebu.

Ćorić je ovom akcijom praktično najavio i donošenje novog Zakona o gospodarenju otpadom kojim se, između ostalog, ukidaju lagane vrećice i plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu.

Na pitanje novinara vezano za inflaciju cijena hrane, rekao je da upravo utjecaj klimatskih promjena i čestih vremenskih ekstrema, kao što su nedavna tuča i travanjski mraz, radi poremećaj u opskrbnim lancima hrane, pa je naglasio važnost kupovine lokalnih i sezonskih proizvoda kako bi se potaknula  domaća proizvodnja s niskim okolišnim otiskom.

Nismo mogli ne primijetiti novi izgled ministra, autora poznatog “tć”, koji osim što je pustio kosu i bradu, prilično je stesao i liniju. Je li to zbog obilnog posla i stresa ili zbog promjene prehrane i tjelovježbe, nismo doznali.