DANAS POČINJE VELIČANSTVENI DOGAĐAJ Festival bespravne gradnje u Vruji!

Foto: Organizatori festivala bespravne gradnje

Malo je preostalo do prosvjeda koji je zadnjih dana bio na svim portalima, radijima i u novinama, na svim televizijama osim TV Jadrana. Pressica će se održati u 18 sati u uvali, na platou iznad bespravnih objekata. Tamo je glavni dio programa. A sad pravo priopćenje, poručuju organizatori: 

U nedjelju 4. srpnja, u uvali Vruja održava se Festival bespravne gradnje i devastacije prirode, a organiziraju ga zavidni paraziti s balature koji se napušavaju u luksuzu.

Tako je sve nas koji se borimo da se počnu poštivati zakoni ove države, nazvao predsjednik iste te države

Umjesto da osudi bespravnu gradnju i privatiziranje čitave uvale, kakvo se događa diljem Jadrana, on je stao braniti čovjeka koji mu financira kampanju, koji mu je zaposlio sina i kod kojega, kako sam uzurpator za medije priznaje – ljetuje. U Pisku. Pored ove uvale. Pored najvećeg primjera devastacije prirode i nerada institucija.

Foto: Facebook

Prošle godine održali smo puno skromniji prosvjed na istom mjestu gdje će centralno događanje biti sada, a to je iznad bespravnih objekata. Tad je to bio zemljani plato. Sad je to uređena, uglancana površina, popločana, postavljeni su višemetarski kaskadni potporni zidovi za koje je Građevinska inspekcija prije neki dan ispisala kaznu. 

Ukratko, od tog prosvjeda, do ovog prosvjeda, ne da mu ilegalni objekti nisu srušeni nego je ilegalna gradnja na državnom zemljištu metastazirala. 

Kao što se to, pod budnim okom institucija, događa već 20 godina. 

Na Vruji se sada nalazi jedno malo, ilegalno naselje. Iskreno se nadamo da nas dogodine tamo neće dočekati cijeli ilegalni grad. A kako je krenulo, hoće. Zato i ovim putem pozivamo ljude da dođu i da podrže borbu za poštivanjem i provođenjem zakona. 

Osim deset događanja koja će se odvijati na samom festivalu, posjetitelji će se imati prilike kupati u uvali, što je velika stvar sama po sebi, jer to je plaža odakle se inače mještane protjeruje.

Bit će to prvi put nakon 20 godina da će ljudi moći bez straha i grča u želucu smočiti noge na javnoj plaži, pomorskom dobru, zemlji u vlasništvu Republike Hrvatske. 

Osim kupanja, goste očekuje bogat program. 

Počinje u 17 sati s radionicom Osnove joge na bespravnim građevinama, nastavlja se Radionicom vikend ziđanja, slijedi likovna radionica Oslikavanje betonskih nakaza akvarelom, performans Vice Tomasovića i nevidljivog Siniše Labrovića, u 19 sati je okrugli stol s arhitekticama nazvan “Kako zaustaviti iseljavanje bespravnih graditelja”, nakon toga ide nastup pučkog pjesnika iz Piska, Borisa Dežulovića i za kraj – glazbeni program. 

Festival završava u 21 sat. 

Oni koji dolaze automobilom, parkirat će moći na odmorištima uz Jadransku magistralu, koja prate samu uvalu. Kad parkiraju, od ceste do plaže udaljenost je jedan kilometar, tako da za to prepješačiti treba 10 minuta nizbrdo i 15-20 uzbrdo, laganim tempom uz stajanja. 

Festival bespravne gradnje i devastacije prirode (FBGDP) održava se u prekrasno razorenoj uvali Vruja između Brela i Piska. Događanje se održava lišeno bilo koje političke stranke, ali pod niskim pokroviteljstvom gradonačelnika svemira Darija Juričana

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Milanović o prosvjednicima protiv devastacije obale: “To su zavidni paraziti!”