1 min. čitanja

Osmišljena tehnika za izvlačenje litija iz – morske vode

Osmišljena tehnika za izvlačenje litija iz – morske vode
Foto: Morski HR

U idućih 60 godina na Zemlji bi zbog eksploatacije u potpunosti mogao nestati litij – element koji napaja mnoge uređaje za svakodnevnu upotrebu. No otkrivena je nova metoda kojom bi se litij mogao izvlačiti iz mora.

Morska voda obiluje litijem – ima ga i do 5 tisuća puta više nego na kopnu. No s obzirom na veliku količinu minerala u morskoj vodi, litij iz mora nije dovoljno čist pa su znanstvenici sa Sveučilišta za znanost i tehnologiju King Abdullah razvili tehniku koja može pomoći u rješavanju tog problema, piše RTL.

Tim znanstvenika izgradio je elektrokemijsku ćeliju koja sadrži keramičku membranu izrađenu od litij-lantanovog titanovog oksida, a koja zbog svoje kristalne strukture propušta atome litija dok istovremeno blokira veće atome.

Sustav je uspio stvoriti 1 kilogram litij-fosfata koristeći približno 76,3 kWh energije, kao i nusproizvode plinovitog vodika i klora. Uz to voda se može koristiti u postrojenjima za desalinizaciju kako bi se dobila svježa voda. Ovako ekstrahirani litij sadrži samo tragove drugih elemenata, što ga čini dovoljno čistim da udovolji standardima proizvođača baterija.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.