2 min. čitanja

Pred nama su udarni vikendi, ministrica turizma poziva na odgovornost

Pred nama su udarni vikendi, ministrica turizma poziva na odgovornost
Foto: Hina / Youtube / Screenshot

DUBROVNIK – Ministrica turizma Nikolina Brnjac poslala je iz Dubrovnika poruku kako su pred nama udarni vikendi ove ljetne sezone u kojoj nas očekuje najveći broj turista te da je sada više nego ikad potrebna odgovornost svih turističkih dionika kako bi se održala povoljna epidemiološka situacija.

Brnjac je jučer u Dubrovniku održala sastanak s predstavnicima regionalne i lokalne samouprave te predstavnicima turističkog sektora sastanak županijskog izvještaja oko provođenja mjera u turističkom sektoru u cilju što uspješnije i sigurnije turističke sezone. Naglašena je važnost cijepljenja.

Foto: HTZ

Priopćeno je kako je u Dubrovniku dosad cijepljeno oko 75 posto turističkih djelatnika. Razgovaralo se i dodatnim aktivnostima, ali i trenutnim mjerama na županijskom nivou te ograničavanju održavanja različitih manifestacija.

Ministrica je istaknula kako su dosadašnje mjere doprinijele dodatnom interesu i uspostavi brojnih aviolinija u Dubrovniku što je Dubrovačko-neretvanskoj županiji u ovom dijelu godine omogućilo znatno bolje turističke rezultate nego lani, odnosno ostvareno je gotovo 70 posto više noćenja nego li u istom periodu prošle godine.

Poručila je da će Vlada nastaviti s mjerama pomoći pogođenim sektorima među kojima je i turizam, među kojima je i netom objavljeni Javni poziv Ministarstva turizma i sporta za potporu putničkim agencijama i organizatorima putovanja za koji je osigurano 36 milijuna kuna.

Prema podacima sustav eVisitor, Dubrovačko-neretvansku županiju je od početka godine posjetilo 187.000 turista koji su ostvarili 894.000 noćenja, što predstavlja rast od 47 posto u dolascima i 68 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje lani. Najviše noćenja ostvarili su gosti iz Poljske (125.000) i Slovenije (87.000).

Dubrovačko neretvanska županija najvećim dijelom ovisi o turizmu što pokazuju i podaci Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC) iz 2019. godine, prema kojima je u gradu Dubrovniku direktan doprinos turizma u BDP-u 17,8 posto pri čemu 95 posto ukupne potrošnje čine strani turisti.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.