2 min. čitanja

NAPUHUJU LI BROJKE? Ministarstvo zdravstva krivo računa – grad Rovinj nema 80 posto cijepljenih

NAPUHUJU LI BROJKE? Ministarstvo zdravstva krivo računa – grad Rovinj nema 80 posto cijepljenih
Foto: Jurica Gašpar

ROVINJ – Informacija da je Rovinj hrvatski rekorder u cijepljenju s 80 posto procijepljenih građana, ispala je netočna. Još bolje – ispalo je da je ministarstvo potpuno krivo iščitalo podatke koji su pristigli iz ureda rovinjskog gradonačelnika, koji pak poručuje – nemamo 80 posto cijepljenih stanovnika grada, ali smo zadovoljni.

Za sve je “krivo” priopćenje koje je krajem lipnja pušteno u javnost iz ureda rovinjskog gradonačelnika Marka Paliage, a u kojem je navedena gomila brojčanih podataka, piše Glas Istre.

Naveli su dio “spornog” dijela priopćenja u kojem stoji:

“Dok je u većini ostalih dijelova Hrvatske zabilježen pad u odazivu građana na cijepljenje, situacija na području Grada Rovinja je i više nego zadovoljavajuća. Prema podacima Ispostave Rovinj Istarskih domova zdravlja, od 11. veljače 2021. do 24. lipnja 2021. u Ispostavi Rovinj cijepilo se ukupno 11.414 građana, od čega 2.056 na punktu Doma Zdravlja te 9.358 na punktu u Dvorani Valbruna. Od voditeljice Ispostave, dr. Corinne Pellizzer Lanča, saznajemo i kako je 6.853 primilo prvu dozu, dok se s obje doze cijepilo ukupno 4.561 osoba”.

Budući da prema posljednjem popisu stanovništva Rovinj ima oko 14.500 stanovnika, brojka od 11.414 građana odgovara brojci od 80 posto cijepljenih. Međutim, i sam gradonačelnik Marko Paliaga za Glas Istre kaže da ne zna otkuda ministru Berošu taj broj, jer oni brojku od 80 posto cijepljenih nisu komunicirali.

Foto: Grad Rovinj

Potvrdio je da su u tih 11.414 građana uključeni i stanovnici okolnih općina poput Bala i Kanfanara koji su se cijepili u Rovinju. Isto tako, iz ovih je brojki jasno da se do sada s dvije doze cijepilo tek oko 4.500 ljudi, što je oko trećine stanovnika Rovinja, ali i tu treba uzeti u obzir da je dio cijepljenih vjerojatno iz okolnih općina.

Nepoznato je, navodi dnevnik, i računaju li se u brojci od 6.853 osobe koje su primile prvu dozu i onih 4.561 s drugom dozom ili su to isključivo osobe koje su primile samo jednu dozu, te će se u idućih nekoliko mjeseci cijepiti drugom dozom. U tom bi slučaju brojka doista i mogla doći do 11.414 cijepljenih građana, ali i ni u toj brojci neće biti samo stanovnici Rovinja.

Prema podacima istarskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, u Istri je do petka s jednom dozom cijepljeno 48 posto ukupne populacije, dok je s dvije doze cijepljeno 37 posto ukupne populacije, ili 31 posto odrasle populacije.

Rovinj jest uspješan što se tiče cijepljenja, no daleko je još od 80 posto procijepljenog stanovništva, kao što je u Saboru naveo ministar Beroš.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.