Dva Airtractora gase požar u Srimi kod Vodica

Foto: HRZ/M. Karačić

VODICE – Dva Airtractora AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OS RH upućena su u akciju gašenja požara kod Vodica.

– Na intervenciju su izašli vatrogasci iz JVP Šibenik, JVP Vodice te DVD-ova Vodice, Šibenik, Zaton, Pirovac i Tisno, njih dvadeset s devet vozila. Intervencija je u tijeku – izvijestili su iz Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije, a u pomoć su pozvane zračne snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Od 21. lipnja do 11. srpnja 2021. godine, zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH su sudjelovale u gašenju 14 požara i to: sedam u Šibensko-kninskoj županiji, tri u Splitsko-dalmatinskoj županiji, dva u Zadarskoj županiji te po jednog u Primorsko-goranskoj županiji i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Izvršeno je 17 protupožarnih izviđanja protupožarnim avionima u županijama priobalja.

Na navedenim zadaćama (gašenju i protupožarnom izviđanju) izvršena su 554 leta pri čemu je ostvareno 91:15:00 sati naleta, izbačeno je 2689 tone vode i utrošeno je 12 litara pjenila.

Također, tim bezposadnih zrakoplovnih sustava angažiran je dva puta tijekom čega je ostvario dva leta sa bespodnim zrakoplovnim sustavom „ORBITER 3“ u trajanju 5:49:00 sati, u cilju provedbe protupožarnih izviđanja i izviđanja opožarenih površina.

Protupožarna sezona 2021. službeno je započela u ponedjeljak, 21. lipnja.

D.G.