1 min. čitanja

MUTNA POSLA Splitska plaža Ježinac nova žrtva bezumne devastacije

MUTNA POSLA Splitska plaža Ježinac nova žrtva bezumne devastacije
Foto: Screenshot/RTL

SPLIT – Betonizacija obale svakodnevno uzima maha. Država i lokalne zajednice ili namjerno ne reagiraju ili su, iz nama nepoznatog razloga, nemoćne pred bahatim pojedincima koji ne odustaju od cilja – potpune betonizacije i privatizacije pomorskog dobra. Najnoviji slučaj stiže nam iz Splita.

Najnovija žrtva pomahnitalih građevinskih pojedinaca je plaža Ježinac na Marjanu, iznad koje je investitor potpuno razrovao brdo. Kako je riječ o intervenciji u zaštićenom području, iz Javne ustanove za upravljanje park šuma Marjan tražili su zaustavljanje radova, javlja RTL.

Javna ustanova za upravljanje park šumom Marjan zaustavila je radove, no građevinska inspekcija nije pronašla nepravilnosti. Ali, kako je riječ o zaštićenom području, na teren je izašla inspekcija za zaštitu prirode čiji rezultati se još čekaju.

Ne oglušuju se bahati pojedinci samo na pravila vezana uz pomorsko dobro. Gotovo da nema dijela Jadrana gdje betonske mješalice ne rade punom parom, iako je na snazi privremena zabrana građevinskih radova na otvorenom, koja traje od 1. lipnja do 31. kolovoza. S razlogom se pitamo – postoji li inspekcija i za što je plaćamo?

Iz društva Marjan smatraju da je u slučaju Ježinac već kasno za spas uništenog brda. Radovi su već toliko odmaknuli i brdo je toliko razrušeno da povratka na staro, kažu, više nema. Županija nije dala suglasnost za navedene radove no konzervatori, vjerovali ili ne, jesu. Tvrde da su dozvolu dali za obnovu ruševnih zidova, a ako se odstupilo od projekta to je stvar inspekcije.

Protiv odgovornih osoba iz Odjela za upravno planiranje grada Splita i Konzervatorskog odjela grada Splita podnesene su kaznene prijave.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.