Tigar je s otoka otišao za Križevce? Uzgajivač napisao: “Simba sa Hvara, opširnija priča tek slijedi”

Foto: Facebook

Mnoge je jučer šokirao prizor tigra na Jadrolinijinom trajektu za Hvar. Naime, u prikolici u garaži bio je – tigar Simba kojeg se prevozilo do službenog resorta. Vlasnik privatnog zoološkog vrta kraj grada Hvara Ivan Gospodnetić, gdje su bili nojevi, divlje svinje, čak i jedan udav, te muški tigar koji je na otok stigao prije tri-četiri godine, objavio je na Facebooku fotografiju s tigrićem i napisao da je životinja otišla s otoka te da je sad u “službenom resortu za divlje životinje”.

“Prijatelj Simba koji je bio privremeno zbrinut kod nas u zoološkom vrtu je otišao s otoka te je nastavio svoj život u službenom resortu za divlje životinje u kojem će imati još kvalitetniju skrb i uvjete za život.

Tigar Simba bio je zbrinut kao mali na Hvaru gdje smo preuzeli brigu o njemu kako bi ga spasili od loših životnih uvjeta i sigurne smrti. Njegovo spašavanje i zbrinjavanje iziskivalo je skupu i veliku administraciju. Usto, osiguravanje adekvatnog smještaja zahtijevalo je poštivanje strogih uvjeta koje smo zadovoljili i dobili sve potrebne dozvole.

Kad smo ga zbrinuli, tigar je bio mali i znali smo da će njegov boravak na otoku biti privremen, koliko je potrebno da životinja stasa i stane na noge. Sada Simba treba dodatnu pažnju i uvjete koje bi mu ovdje teško mogli osigurati. To je dio procesa zbrinjavanja životinje koja je, u trenutku kad smo je preuzeli bila u teškom stanju. Danas je Simba prekrasan, zdrav tigar koji, sukladno inicijalnom planu, nastavlja život u najboljim mogućim uvjetima”, napisao je Gospodnetić i tako razriješio dio misterija u javnosti o tome što tigar radi na trajektu.

No, cijeli ovaj slučaj preuzeo je Državni inspektorat.

Putnici na trajektu kažu za Slobodnu Dalmaciju da se miris divlje životinje mogao osjetiti odmah čim su krenuli prema Splitu. Kad su prišli kombiju, vidjeli su da se od njega nije odvajao čovjek koji je kazao da je iz Križevaca. Na pitanja putnika što tu tigar radi i je li bio kod Garifula (Ivan Gospodnetić, vlasnik zoološkog vrta), davao je dvojake odgovore. Jednima je govorio kako je bio na Hvaru jer ga je iznajmio jedan hotel, a drugima da je vodio tigricu na parenje.

Objašnjavao je i da taj tigar ima 250 kilograma i da dnevno pojede 15 kilograma mesa.

Radi se o, kako piše Slobodna, uzgajivaču Zlatku Budinu. Čovjek je poznat po svojoj velikoj strasti prema sibirskim tigrovima koje drži u najvećem takvom uzgajalištu u ovom dijelu Europe, a sve legalno uz blagoslov hrvatskih zakona. Tamo ima nekoliko tigrova koje mogu vidjeti i posjetitelji, a proteklih dana preko Facebooka tražio je donatore mesa za svoje ljubimce.

Index je pokušao kontaktirati uzgajivača iz Križevaca, ali nam se nije javljao na telefon.

Budin je pak prenio gornji status Gospodnetića na Facebooku i tek znakovito napisao: “Simba sa Hvara, opširnija priča tek slijedi, Univerzum, Mliječna staza, planet Zemlja, Europa, Hrvatska, Križevci, Gornje Vine 2”

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

PRIJATELJI ŽIVOTINJA DIGLI PRIJAVU “Scena tigra na trajektu je grozna stvarnost ‘zaštitite životinja’ u Hrvatskoj”

NA TRAJEKT UKRCAO TIGRA! Posada za životinju saznala tek na pola puta do Hvara