Netko truje ovce na Braču, a nitko nije priveden na obavijesni razgovor

Foto: Boris Kačan / Ilustracija

Ivan Matulić s Brača požalio se da mu već neko vrijeme netko truje ovce. Šteta koju je pretrpio posljednje tri godine na području Vidove gore dosegla je iznos od 50 tisuća kuna, piše Dalmacija danas.

– Netko ostavlja kukuruz, ginu mi ovce već tri godine, 27 ovaca je tu nestalo ili je ubijeno. Stalno sam prijavljivao policiji i ništa se nije dogodilo – kaže nam Matulić. Problem je u tome što netko baca kukuruz kojeg se onda ovce prejedu i uginu. Ovce smiju pojesti svega 250 grama kukuruza, ali ovce ne znaju stati…

No, kako nam je kazao, to nije jedini problem koji ga muči.

– U 11. mjesec Hrvatske šume i udruga pastira i lovaca postavili su rampe na području Vidove gore radi zaštite šuma, krađe drva, krađe stoke i krivolova. Istu noć su te rampe iščupane i bačene. Šumarija je napravila prijavu, do dan danas nitko nije priveden na obavijesni razgovor. Ništa se nije dogodilo.

“Vukli ovna kilometar i pol”

– Poslije toga se pojavio drugi problem, jednom mještaninu je nekoliko koza podivljalo, rekao je da s njima ne može vladati. Tražili smo da se s njim obavi razgovor, zamolili smo policiju da vide šta s tim kozama jer čine štetu poljoprivredi.

A treća stvar je da su mi udarili ovna, vukli ga cestom 1500 metara, a zatim ga zaklali i ukrcali u auto. Ovan je krvario, na cesti su se vidjeli tragovi krvi, a zatim su nestali. Pretpostavljam da su ga tu ukrcali u auto. Ni u tom slučaju se ništa nije maklo s mjesta, a ja ostajem bez stoke – ipričao je za ,  Dalmaciju danas.

“Bačeno samo s ciljem da se ubije stoka”

– Nađene su i čahure na mjestu uz cestu. Prijavio sam i da se čeka na mjestu gdje je opasno za ljude, oni čekaju iz auta na prometnoj cesti. Nestalo mi je stoke i stoke, još je tu previše kukuruza, a bačeno je samo s ciljem da se ubije stoku – kaže s nadom da će se problem riješiti, a počinitelji pronaći.

D.G.