Grenland zaustavio daljnja istraživanja nafte

Foto: Pixabay

Grenland je zaustavio svoj pedesetogodišnji pokušaj postajanja naftnom državom. Sada je fokus na obnovljivoj energiji, piše Offshoreenergy.

Istraživanje nafte na Grenlandu važno je još od 1970-ih. Na tom području operirale su velike naftne tvrtke poput Shella, Chevrona, ExxonMobila i Enija, prenosi Pomorac.hr.

Grenland, koji je autonomni teritorij unutar Kraljevine Danske, ima neizmjerno bogatstvo mineralima i fantastično strateško mjesto pa je bivši američki predsjednik Donald Trump predlagao kupnju arktičkog otoka. To su brzo odbacile i vlada Grenlanda i Danska vlada.

Grenlandsko podzemlje sadrži velika, neistražena područja nafte. Prema studijama procjenjuje se da na zapadnoj obali Grenlanda ima oko 2,9 milijardi dolara barela nafte.

Međutim, vlada je izjavila da je cijena vađenja nafte previsoka. Njihov stav utemeljen je na ekonomskim izračunima i negativnom utjecaju na klimu i okoliš.

Kao rezultat toga, odlučeno je da se više neće izdavati nove dozvole za istraživanje nafte i plina na Grenlandu. Ovaj korak poduzet je zbog prirode, očuvanja ribarstva, turističke industrije i kako bi se cjelokupno poslovanje usmjerilo na održive potencijale.

I.B.