300 MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT Na obali Prokljanskog jezera počinje gradnja golf terena, luksuznih hotela i marina

Foto: Pixabay

SKRADIN – U okolici Skradina uskoro bi trebala niknuti nova investicija. Na 200 hektara površine uz obalu Prokljanskog jezera planira se gradnja golf-terena s 18 rupa, hotela i urbanih vila, a planira se izgradnja i luke za nautički turizam. 

Država, naime, prodaje 54 hektara zemlje, za koje će ulagač platiti 46 milijuna kuna, od čega 29 milijuna kuna ide za 30 hektara zemljišta namijenjenog za gradnju hotela s 1500 kreveta te 17 milijuna kuna za zemljište za gradnju turističkih vila, piše Poslovni dnevnik.

Za izgradnju golf terena Vlada je na 99 godina dala u koncesiju 136 hektara zemljišta, a investitor će za to godišnje plaćati 2,6 milijuna kuna.

Investitor će dobiti i 50-godišnju koncesiju na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja dvije plaže te izgradnje i korištenja luke nautičkog turizma, za koje je određena fiksna naknada po koncesioniranoj površini, te varijabilna u visini 2 posto godišnjeg prihoda i postupno povećanje za 0,5 posto svakih pet godina.

Ugovor za ovaj golemi projekt trebao bi biti potpisan u roku tri mjeseca, a s realizacijom bi se trebalo krenuti u idućih 5 godina. Poslovni doznaje kako bi se na Prokljanu trebao razvijati zdravstveni turizam.

Tko je imućni investitor?

Riječ je o projektu kojeg je Vlada prozvala strateškim, a na čijem se javnom natječaju prije godinu dana  javio tek jedan ponuđač. Riječ je o tvrtki Dalmatia sport and health resort, sa sjedištem u Splitu, čiji je prvi osnivač 2007. godine bila nizozemska tvrtka Wittens Praktijk, a koja ju je prije godinu dana prepustila novom vlasniku, tvrtki The Dalmatian Resort Croatia.

Poslovni dnevnik tvrdi da u pozadini projekta, kao jamac preko svojih tvrtki, stoji Ali Parsa, britansko-iranski poduzetnik s karijerom investicijskog bankara, koji je mjesto na gospodarskoj sceni zauzeo kao osnivač Babylon Healtha, sustava koji pruža 24-satne zdravstvene usluge i savjete liječnika korisnicima putem tekstualnih i video poruka putem mobilne aplikacije.

K.B.