2 min. čitanja

VIDEO Gradnjom šetnice, devastiran obalni pojas kod Tribunja – Načelnik obećao: “Sanirat ćemo i rukama!”

VIDEO Gradnjom šetnice, devastiran obalni pojas kod Tribunja – Načelnik obećao: “Sanirat ćemo i rukama!”
Foto: Screenshot / Čitatelj

TRIBUNJ – Obalni pojas između Tribunja i Sovja je sve do sada bila prekrasna netaknuta stjenovita obala koja svojom konfiguracijom nudi mnoštvo malih skrovitih udobnih lokacija za kupanje i sunčanje, a pločaste stijene i usjeci omogućavaju i ugodan ulazak u more te se par desetljeća koristila i kao divlja nudistička plaža.

Do željenih destinacija je vodila uska pješačka stazica prateći teren i često kroz borovu šumu koja je ljeti stvarala toliko željeni hlad uz samo more, a na granama su se često mogle vidjeti viseće ležaljke   nagih uživalaca u meditacijskom miru i zalascima sunca. Pokoji ribič, ljubavni par i lokalni voajer su rado posjećivali ovaj mali komad raja u srcu komercijalnog turizma.

No, kako piše čitatelj koji često boravi u ovom području, roni ili šeta uz obalu: „od nedavno je bager po svim standardima balkanskog mentaliteta probio put, onako surovo uništavajući stabla ostavivši ih da leže uokolo ili ih jednostavno bacajući niz obalu i bezobzirno nasipajući sve ispred ispod sebe lomljenim i drobljenm kamenom.“

-Tako su i oznake crvenim sprejem koje vjerojatno označavaju neku širinu i granicu često zanemarene i zatrpane.

Jedan od najljepših dijelova te obale kojeg su krasile impozantne stijene i litice nad morem je bespovratno uništen miniranjem i survavanjem svog materijala i stabala zatrpavajući tako škrape i završavajući u moru.

Ponegdje na očigled podzidani usjeci preko kojih prelazi put ne ulijevaju povjerenje.

Što će na sve to reći majka priroda vidjet ćemo dolaskom prvih južnih vjetrova i kiša – poručuje čitatelj, a kako to izgleda, pogledajte u videu.

Podsjetimo, Općina Tribunj gradi kilometarsku šetnicu duž obale, upravo kako bi spriječili privatne ilegalne investitore da nagrde pomorsko dobro, ali i osiguraju pristup javnom dobru svima. Slično je pionirski odradio načelnik Primoštena Stipe Petrina, a na istom tragu je umaški gradonačelnik Vili Bassanese.

Radi li se u ovom slučaju o nespretnom propustu radnika ili nekoj nedozvoljenoj devastaciji, pitali smo načelnika Općine Tribunj, Marka Grubelića.

– Radi se o novoformiranoj šetnici duljine 1.600 metara i u velikoj većini nije došlo do odrona kamena u more. Naglasio bih da se radi isključivo i samo o kamenu s te lokacije, odnosno nije bilo nikakvog dovoza materijala.

Dodatno, prvotnim projektom je bilo predviđeno veliko zadiranje u morsku obalu, ali smo to korigirali i na taj način zaštitili taj obalni pojas, koliko god se moglo. Ne postoji drugi način izgradnje šetnice u tom dijelu i to je činjenica. Mišljenja sam da nije bilo veće intervencije u prostor što se tiče morskog ekosustava – kaže nam Grubelić.

Ipak, na pitanje o tome hoće li se odronjeno kamenje sanirati, nedvojbeno odgovara:

– Hoće. Morat ćemo baš ljudskom rukom jer stroj taj dio ne može. Ove godine to jednostavno nije bilo moguće, a ne mogu sada slati ljude na +40 da to rade – kazao nam je Grubelić.

Jurica Gašpar

“SAD ĆE SVIMA SLUŽITI!” Devastacije pomorskog dobra ovaj načelnik riješio izgradnjom šetnice
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.