3 min. čitanja

ECO LIŽNJAN 2021: Mladi hrvatskih korijena kroz volontiranje upoznavali domovinu svojih predaka

ECO LIŽNJAN 2021: Mladi hrvatskih korijena kroz volontiranje upoznavali domovinu svojih predaka
eco heritige

Općina Ližnjan i Hrvatska matica iseljenika su od 9.do 21.srpnja u Ližnjanju uspješno održale projekt Eco Ližnjan 2021, koji je mladim ljudima hrvatskih korijena iz cijeloga svijeta omogućio bolje upoznavanje i povezivanje s domovinom svojih predaka, ali i aktivno sudjelovanje u očuvanju hrvatske prirodne i kulturne baštine.

Projekt Eco Ližnjan 2021. dio je većeg projekta Eco Heritage Task force, koji mladiće i djevojke porijeklom iz Hrvatske uključuje u volonterske aktivnosti u suradnji s lokalnom zajednicom kao domaćinima.

Više od petnaest sudionika hrvatskog podrijetla iz Mongolije, Bolivije, Argentine, Italije, Francuske i Bosne i Hercegovine prikupljali su otpad u priobalju na području Općine Ližnjan, u kojima su skupili kupno 35 kubnih metara otpada.

Polaznici su na akcije čišćenja priobalja odlazili bicikiama te se i na taj način doprinijelo promoviranju zaštite okoliša i zdravog načina života. Posebnost projekta je i to što su im obroci većinom sadržavali ribu pa se na taj način promovirala i poticala konzumacija ribe.

Osim volonterskih radova čišćenja priobalja u popodnevnim satima imali su radionice učenja hrvatskog jezika, radionice o moru na kojima su se upoznali sa ribljim vrstama i ostalim stanovnicima podmorja, izrađivali su i minijature od prikupljenih kamenčića, a i izradili su suvenir od prikupljenih naplavina.

Sve aktivnosti odvijale su se uz voditelje Roberta Piršla i Mateja Kokalja te koordinatoricu Barbaru Buršić, voditeljicu Matičine podružnice u Puli.

Posjetili su i ostala mjesta općine Ližnjan, središnju Istru te se upoznali sa glagoljicom i kušali lokalne proizvode te arheološki park Nezakcij, razgledali su Pulu i prisustvovali nezaobilaznom pulskom filmskom festivalu koji ih je oduševio i kako su rekli za njih je to bio zaista poseban doživljaj gledanja filma.

Na završnoj večeri koja se održala u utorak 20.srpnja, prisutni su mogli vidjeti dokumentarac i rezultate učenja hrvatskog jezika i upoznavanja baštine kraja kroz skeč koji su pripremili polaznici.

Neki od polaznika ovako su opisali svoje sudjelovanje u projektu:

Iva Puškar, Bosna i Hercegovina – Bilo nam je prekrasno, puno smo toga vidjeli i naučili, iskusili i doživjeli počevši od čišćenja plaže, vožnje biciklom, izleta i druženja. Uživali smo i htjela bih opet posjetiti Ližnjan i Šišan.

Yerko Franulić, Bolivija – More je prva liga. Volio bih doći opet.

Macarena, Bolivija – Iako smo našli puno smeća, priroda je izvrsno očuvana. Mislim da je ovo mjesto prekrasno i preporučujem svima da dođu i vide ove ljepote.

Marko Ravnić, načelnik Općine Ližnjan koje je partner na projektu, kazao je kako je vrlo zadovoljan projektom, koji je specifičan po tome što su mladi hrvatskih korijena iz cijelog svijeta došli u Ližnjan kako bi naučili o kulturnoj i prirodnoj baštini toga kraja, ali i o značaju čuvanja okoliša posebice mora i priobalja.

– Ovim putem se zahvaljujem svim sudionicima te sam uvjeren da će se bar dio njih ponovno vratiti u naše krajeve – kazao je Ravnić.

Direktorica Turističke zajednice Općine Ližnjan Natali Palko Zirdum objasnila je da ovakav način rada sa mladima stavlja naglasak na održivom društvenom razvoju bez nepovoljnog utjecaja na okruženje.

– Ovo je jedan drugačiji način promidžbe destinacije, gdje jasno komuniciramo da smo svjesni onečišćenja i da svatko od nas može pridonijeti i stati ‘šporkuljama’ na kraj – objasnila je.

Financiranje projekta osigurano je bespovratnim sredstvima Europske Unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

Foto: Pulsevents.hr

M.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.