NAZVALI SMO NAČELNIKA SUTIVANA: “Svi dižu buku ni od čega – Uklonili smo ležaljke, a vlasnika nema na otoku”

Foto: Općina Sutivan

SUTIVAN – Priča o zašarafljenim ležaljkama na mjestu budućeg geoparka u Sutivanu o kojoj je nakon objave na Facebook stranici Pozdrav iz Supetra,  pisao Morski HR, izazvala je negativne reakcije u javnosti. Suludi prizor nikoga nije ostavio ravnodušnim. Zahvaljujući medijskom pritisku ležaljke su jutros uklonjene.

– Žao mi je što nas ne zovete kad su neke lijepe teme, evo taman smo osvijetlili most u Sutivanu, stavljena je prava romantična rasvjeta, idealno mjesto za zaljubljene parove, a vi digli galamu oko par ležaljki – kazao nam je načelnik općine Sutivan Ranko Blažević nakon što smo ga nazvali da provjerimo je li općina reagirala na devastaciju pomorskog dobra od strane privatnika, koji je unakazio morsku obalu plastičnim ležaljkama pričvrstivši ih vijcima za prirodnu stijenu.

Čini nam se da je općina prilično ležerno prihvatila ovakvo ponašanje pojedinaca. I sam razgovor s načelnikom općine ispočetka je zvučao čudno. Nazvali smo broj naveden na web stranici općine. Javio se muški glas. Predstavili smo se, nakon čega se muški glas počeo grohotom smijati. Pitali smo što je smiješno.

– Taman sam govorio ovima svojima da sad sigurno zove neki novinar – rekao nam je muški glas s druge strane.

Smijem li znati s kim razgovaram, budući da sam se ja predstavila? 

– Načelnik pri telefonu.

Poštovanje. Ne znam koliko će vam biti smiješna tema o kojoj želimo razgovarati, no zanima nas je li općina što učinila po pitanju onog bušenja stijena i montiranja plastičnih ležaljki na području koje bi uskoro moglo biti proglašeno geoparkom?

– Je, je, u tijeku su izvidi i uklanjanje ležaljki, do kraja dana ih više neće biti na tom mjestu i to je sve što vam mogu reći. U kontaktu smo sa županijom.

Foto: Općina Sutivan

Hoće li onaj ili oni koji su na ovakav način postavili te ležaljke na stijenama biti sankcionirani?

– To ne znam, to ćemo vidjeti sa županijom. Ali pošto to nije koncesijsko odobrenje, utvrđena su kršenja koncesijskog odobrenja, no ne znam po kojim osnovama. Nisam pravna služba, moram se raspitati kod županije.

A pripadaju li te probušene stijene području koje se namjerava zaštiti kao geopark?

– To je u tijeku ispitivanja, nisam siguran hoće li ovaj dio biti u granicama geoparka ili zaštićeni dio počinje od vale Likva. Uglavnom, kontaktirali smo vlasnike ležaljki koji nisu bili na Braču, danas smo već djelovali i to je to. Bilo bi lijepo kada bismo se čuli oko nekih ljepših tema, evo recimo uredili smo novi lukobran, stavili smo ambijentalnu rasvjetu, zašto ne bi pisali o tome?

Foto: Općina Sutivan

Zašto ste osvijetlili lukobran? Trošite novac na svjetlosno onečišćenje?

– To je ambijetalna rasvjeta, osvijetlili smo samo more.

I to je svjetlosno onečišćenje, ali dobro.

– To smo stavili zbog romantike. Bolje da ste o tome pisali.

Pišemo o onome što je sad aktualno i što se diljem obale otima kontroli, a pogotovo ako je objavljeno na društvenoj mreži, gdje odmah vidite i reakcije ljudi.

– Ali problem je riješen, ne znam oko čega se podiže tolika buka. Osim toga, to je objavljeno s anonimnog profila, to je plaćeni oglas. To nije slučajno.

Foto: Općina Sutivan

Kakve to veze ima, ako fotografija pokazuje kršenje zakona?

– Zar je sad najveći problem u Hrvatskoj četiri tipla na plaži? Mi ćemo riješiti ovaj najveći hrvatski problem s minimalnim naporom i to je to. Manje je bila medijska drama kad smo prošle godine, za vrijeme korone rušili most koji je bespravno dao sagraditi jedan Šveđanin.

Znate kako je – prvo četiri tipla, pa novi most, pa betonirana obala, pa bespravna kuća na pomorskom dobru. Treba djelovati odmah, u začetku. Vidite kako je Vruja završila?

– Slažem se, i ja sam protiv onoga što se događa na Vruji. Apsolutno se slažem s vama da treba djelovati. Mi smo, evo, djelovali i riješili problem. Dobio sam nalog iz Županije, odjela za pomorstvo da im dostavimo postupke djelovanja. No mi smo sve riješili, maknuli smo već ležaljke i sutra ćemo o svemu obavijestiti sve koje trebamo obavijestiti.

U međuvremenu, načelnik nam je poslao fotografije obale s koje su uklonjene sporne ležaljke uz tvrdnju da se na stijenama uopće ne vide oštećenja od bušenja.

Inače, na Facebook stranici koja je prva i objavila fotografije spornih ležaljki, objavili su kako ležaljke vrlo vjerojatno ne bi niti bile uklonjene da se u cijelu priču nisu uključili i mediji. Pozivamo vas stoga prijavljujete slučajeve devastacije obale, jer jedino tako ćemo je moći zaštititi od pohlepnih pojedinaca kojima nikad nije dosta. Fotografije možete slati na naš mail info@morski.hr.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ: