7 min. čitanja

KAOS NA HVARU Pitomu uvalu pretvorili u divlju marinu, institucije ne reagiraju, mještani nemoćni

KAOS NA HVARU Pitomu uvalu pretvorili u divlju marinu, institucije ne reagiraju, mještani nemoćni
Foto: Čitatelj

HVAR – Uvala Pribinje na Hvaru postala je još jedan tužan slučaj uzurpacije pomorskog dobra, rada na crno i, što je najgore od svega, nerada institucija. Našoj redakciji obratili su se očajni mještani koji godinama prijavljuju ovaj slučaj nadležnim institucijama, a koje pak lopticu odgovornosti prebacuju s jedne na drugu.

Nema kome se mještani nisu obraćali – od Ministarstva mora, Grada Hvara, komunalne službe, lučke kapetanije do Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Foto: Čitatelj

– Ovo je problem koji traje već 7-8 godina i znam da ovo nije jedina uvala u kojoj vlada bezakonje. Ja ne želim prokazivati nikoga, niti imam ikakve loše namjere, ali je činjenica da se pomorsko dobro uništava, da su od malene uvale napravili divlju marinu i da ponašanjem krše mnoge zakone i ugrožavaju sve oko sebe. Izgleda da nikome nije stalo da se to riješi iz meni nepoznatih razloga i mi smo primorani obratiti se medijima. Svi mještani su složni da se uvala uništava i da su prekoračeni njezini kapaciteti u mnogim pogledima. Ministarstvo je čak 2018. godine imalo sluha na naše apele pa je inspektor promptno naredio Lučkoj kapetaniji da obavi izvid. Gliser Kapetanije je u svega nekoliko sati od prijave došao u uvalu, ali nije se dogodilo ništa – napisao nam je ogorčeni mještanin, rekvši da ovo bezakonje smeta i privatnim iznajmljivačima i turistima.

Tko je uzurpator?

Mještani uvale Pribinja na Hvaru zatražili su još 2017. godine inspekcijski nadzor nad ilegalno postavljenim bovama u uvalama Pribinja, Mali Kalober i Veli Kalober. Od tada se obraćaju svim nadležnim institucijama koje do danas, 2021. godine nisu napravile apsolutno ništa kako bi dovele uvalu u red.

Nakon što je Lučka uprava Split po nalogu Ministarstva 2017. godine iz uvale Pribinja uklonila čak 28 nezakonito postavljenih plutača, vlasnici obližnje konobe (podaci poznati redakciji) početkom srpnja 2018. godine u more su vratili veći broj plutača koje u moru stoje i danas. Riječ je o oko 20 ilegalnih vezova. Postavljanjem plutača nude nezakonite usluge vezivanja plovila s uglavnom stranom posadom, a zauzvrat traže večeru u Konobi. Sve ostale goste tjeraju ako ne žele platiti vez, kažu nam mještani.

Foto: Čitatelj

Mještani nam kažu da gosti kampa Vira u blizini uvale, stanovnici uvale, ribari, iznajmljivači apartmana, ronioci, plivači i turisti trpe velike posljedice zbog enormne gužve u uvali, ugrožavanja vlastitih života, stvaranja buke i velikog onečišćenja uvale. Primjerice, samo u uvali Pribinja u isto vrijeme ponekad bude preko 30 ilegalno privezanih jedrilica i jahti, a plovila dolaze i do nekoliko metara od naseljene obale, stvaraju buku i uvalu zatrpavaju smećem.

Većina institucija šuti i na naše upite

Mještanin koji nas je u strahu molio da ostane anoniman, poslao nam je sve prijepiske i odgovore koje je dobio od nadležnih institucija, čime je potvrdio da su institucije prebacivale lopticu s jedne na druge. Pa smo i sami odlučili potražiti odgovore.

Dio odgovora dobili smo od komunalne službe i pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela Grada Hvara Nina Pijanovića.

Photo: Pixabay

Iz Odjela za komunalne djelatnosti rečeno nam je da su oni reagirali na svaku dosadašnju prijavu koja im je stigla vezana uz slučaj devastacije uvale. O svemu su, kažu, obavijestili nadležnu Lučku upravu Hvar i Ministarstvo mora. Doznajemo da je zadnja prijava ministarstvu išla prije nešto više od dva tjedna.

– Zadnji put kada smo prijavili taj slučaj Lučkoj kapetaniji, onda je lučki kapetan gazdu te konobe obavijestio kako smo ih mi prijavili. I to je sve što su oni napravili. Oni su vam kao prst i nokat. A najfascinantnije od svega je što smo ovu uzurpaciju pomorskog dobra prijavili i resornom ministarstvu. Znate što su odgovorili? Da je osoba nadležna za taj sektor na godišnjem odmoru do kraja kolovoza – saznajemo u razgovoru.

Foto: MPPI / Ilustracija

Zovemo potom pročelnika Pijanovića. On nam veli da je službenu prijavu zaprimio tek jučer nakon čega je poslao nalog komunalnom redarstvu da izađu na teren. Iako iz elektroničke prijepiske koju nam je poslao čitatelj vidimo da je ured pročelnika informiran o navedenom slučaju još 7. srpnja.

Pročelnik nam u telefonskom razgovoru kaže da pretpostavlja da će redari u obilazak sutra ili prekosutra.

Zašto ne danas?

– Auto im je na popravku, a komunalni redar je na nekakvim pregledima. No kad izađu na teren, utvrdit će činjenično stanje te će postupati u skladu sa svojom nadležnosti. Što se tiče plutača, komunalni redari ih ne smiju uklanjati jer su one u moru, ali će o svemu obavijestiti inspekciju i Lučku upravu. I Lučka uprava je u zadnjoj prijavi obaviještena o svemu, no ne znam jesu li uopće izašli na teren. Nisam ih još kontaktirao – kazao nam je u telefonskom razgovoru pročelnik Pijanović.

Kaže da u Lučkoj upravi Hvar radi tek jedan djelatnik koji svoj cijeli radni dan mora provesti u uredu i nema koga poslati na teren!

Foto: Uvala Pribinja/ Izvor: otok-hvar.hr

Možete li nam reći zašto ova priča oko uvale Pribinja toliko traje? Mještani prijavljuju devastaciju od 2017.? Tada su bove uklonjene, no vlasnik konobe ponovno ih je vratio u more.

– Gledajte, općenito na cijeloj našoj obali postoje uvale gdje domicilno stanovništvo ima svoje bove. To, naravno, nitko nije prijavljivao. Međutim, kad to eskalira, a ove godine je očito eskaliralo, kad se te bove počnu postavljati za potrebe turizma i stranaca, onda se to prijavljuje. Pretpostavljam da se ove godine povećao broj tih bova. Zvao sam ljude koji tamo imaju bove pa su mi i oni rekli da se njihov broj povećao.

Ali nije problem bova koje imaju mještani. Problem je ilegalno postavljenih bova, za koje vlasnik dotične konobe navodno ne plaća koncesiju, a masno zarađuje. Problem je što se ljudi više ne mogu kupati u uvali, jer je zatrpana jahtama i jedrilicama, s kojih bacaju smeće u uvalu.

– Ali bove jesu problem. Praktički nitko ne bi smio imati postavljenu bovu bez koncesijskog odobrenja, bez da plaća svoj vez.

Znam, ali kažu da je vlasnik konobe postavio 20-ak bovi za koje ne plaća koncesiju, a naplaćuje njihovo korištenje. I to bez ikakvih restrikcija radi od 2018. Kako je to moguće? Pa nije vlasnik konobe bog Hvara! Ili je?

– Ne, nije. Gledajte, meni je osobno prijava stigla tek jučer i ja po njoj postupam i učinit ću sve da taj postupak provedem do kraja u skladu s nadležnošću koju ima Grad Hvar. Što će Lučka uprava napraviti i hoće li postupiti po tom predmetu, nadam se da hoće. Ali to vam ne mogu garantirati s obzirom da oni nisu u mojoj nadležnosti.

Ali tako cijela priča može trajati godinama. U slučaju da Lučka uprava ovaj problem ignorira ili ga krene rastezati, zar ne biste vi kao jedinica lokalne samouprave po službenoj dužnosti to sve trebali dalje prijaviti institucijama koje su iznad Lučke uprave?

– U slučaju da se ne reagira uvijek možemo tu istu prijavu proslijediti nadležnom tijelu koje je iznad Lučke uprave, odnosno resornom ministarstvu.

Hoćete li to učiniti?

– Pa kad šaljemo prijavu uvijek ih šaljemo na više adresa, ovisno od situacije do situacije.

U kojem roku je prekršitelj dužan ukloniti navedene bove?

– Sve ovisi o inspekcijskom nadzoru – od 15 do 30 dana. U svakom slučaju, komunalno redarstvo će utvrditi činjenično stanje i o svemu obavijestiti nadležne institucije.

Ok, ali ide se ka tome da se ovaj kaos dovede u red?

– Tako je.

Vlasnici konobe ne žele razgovarati

Nazvali smo i spornu konobu na broj telefona koji je naveden na internetu. Javila nam se ženska osoba, koja nam se nije htjela predstaviti, no rekla je da je ona glavna i odgovorna.

Poštovanje, zovem vas s Morskog HR-a. Zaprimili smo mail u kojem se navodi da vaša konoba uzurpira uvalu ilegalno postavljenim bovama zbog čega ste prijavljeni nadležnim institucijama. Rečeno nam je da unatoč inspekcijskim rješenjima o uklanjanju to radite i dalje. Imate li koncesiju za postavljanje bova i za naplaćivanje veza?

– Mene trenutno boli, nisam raspoložena. Ako ikako možemo to ostaviti za neki drugi dan. Ja sam odgovorna, ali nisam trenutno dobro.

Neću vas gnjaviti, samo mi treba informacija. Imamo sve strane pa je red da svoje kažete i vi?

– Preko mobitela neću davati nikakve podatke.

Ali ne trebaju mi podaci. Trebam odgovor – jeste li tamo ilegalno postavili bove, i ako jeste – zašto ste to napravili?

– Ne mogu pričati, previše ste mi riječi rekli. Boli me. Ajte bok.

U ime redakcije Morskog HR žao nam je što se odgovorna osoba prozvane konobe ne osjeća dobro i želimo joj brzi oporavak. No to ne umanjuje činjenicu da je ova konoba sustavno prijavljivana od strane mještana zbog kaosa koji su izazvali ilegalno postavljenim bovama u uvalu Pribinja.

Voljeli bi na koncu čuti detaljnije i njihovu stranu priče. Dotad ćemo pomno pratiti hoće li institucije ovaj put detaljnije i ažurnije riješiti priču na dobrobit svih strana, a osobito mještana.

Kristina Bokanić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.