STRAVIČNI PRIZORI SA SICILIJE Izgorjeli turistički kompleksi, požari došli do gradova!

Foto: Twitter / Youtube / Screenshot

Predsjednik sicilijanske regije Nello Musumeci zatražio je od šefa nacionalne vlade Maria Draghija da proglasi stanje mobilizacije nacionalne službe civilne zaštite. Zahtjev je bio neophodan s obzirom na ozbiljnu opasnost od požara zbog iznimne vremenske i klimatske situacije koja utječe na najveći talijanski otok. 

Talijanski vatrogasci drugi dan za redom bore se protiv požara na Siciliji, a plameni jezici stigli su i do grada Catanije, središta istoimene pokrajine, zbog čega su stanovnici napustili svoje domove, a lokalna zračna luka privremeno je zatvorena.

Više od 800 intervencija vatrogasnih timova na šumskim požarima zabilježeno je samo u posljednja 24 sata u Italiji, od čega najviše na Siciliji, 250.

Deset vatrogasnih timova trenutno je angažirano u Cataniji za razne požare raslinja koji i danas pogađaju grad podno Etne.

Požari su zahvatili područje Catanije koje gleda prema moru, poharavši pritom lokalno ljetovalište Le Capannine. Na fotografijama s plaže objavljenim na društvenim mrežama vide se izgorjeli suncobrani i ležaljke.

 

Sinoć su stotinu i pedeset ljudi blokiranih požarima u dva pomorska područja u Cataniji spasila pomorska plovila i osoblje lučke kapetanije. Kako bi izbjegli plamen, otišli su na plažu gdje ih je obalna straža spasila prvo gumenim čamcima, a zatim prebacila u patrolne čamce. Na licu mjesta bili su i tegljač i pomorsko plovilo obalne straže. Neki su izgubili svoje domove i bit će smješteni u Sportskoj dvorani.

Požari su zahvatili i druge dijelove priobalne Italije, pa je tako iz opožarenog područja Sardinije evakuirano više od 350 ljudi, a Italija je bila primorana zatražiti pomoć Europske unije, koja je u ponedjeljak onamo poslala četiri kanadera.

Koliko je ozbiljno, govori i podatak da gori doslovno usred gradova. Tako su samo u gradskim područjima glavnog grada Rima vatrogasne brigade zabilježile 40-ak intervencija, tako da od plamenih jezika u Italiji nitko nije pošteđen, a za tamošnje vatrogasce će ovo biti još jedna besana noć.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

TURSKA GORI Poznata ljetovališta okružena požarima, NBA igrač Erdoganu: “Imaš 8 privatnih zrakoplova, a nijedan za gašenje!”

DRAMA NA SARDINIJI Italija traži pomoć od Europe u gašenju velikog požara