3 min. čitanja

TURSKA GORI Poznata ljetovališta okružena požarima, NBA igrač Erdoganu: “Imaš 8 privatnih zrakoplova, a nijedan za gašenje!”

TURSKA GORI Poznata ljetovališta okružena požarima, NBA igrač Erdoganu: “Imaš 8 privatnih zrakoplova, a nijedan za gašenje!”
Foto: Twitter

Kao iz horor filmova, mediteranska Turska našla se na vatrenoj liniji masovnih požara. Poginule su najmanje četiri osobe u više od 60 šumskih požara, koji su izbili u 17 pokrajina na egejskim i mediteranskim obalama Turske. Predsjedništvo turske vlade za upravljanje katastrofama i izvanrednim situacijama (AFAD) priopćilo je kako je najmanje 112 ljudi ozlijeđeno, uključujući 58 hospitaliziranih, uglavnom zbog udisanja dima i opeklina. Evakuirane su tisuće turista iz turističkih središta.

– Vatrogasci se i dalje suočavaju s požarima u šest provincija u turskoj mediteranskoj i južnoj Egejskoj regiji – rekao je turski ministar poljoprivrede i šumarstva Bekir Pakdemirli.

https://twitter.com/Aladdin_Hu_Me/status/1421068214298050561?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1421068214298050561%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.index.hr%2Fvijesti%2Fclanak%2Fturskom-haraju-masovni-pozari-sruseni-temperaturni-rekordi-ovo-je-pakao%2F2294151.aspx

No vlasti kažu da je većina stavljena pod kontrolu te da se situacija s aktivnim požarima “poboljšava”.

U međuvremenu, 25-godišnji volonter poginuo je u četvrtak kasno u četvrtak u drugom požaru u blizini odmarališta Marmaris.

Snimke pokazuju da je buktinja zaprijetila kućama za odmor i odmaralištima u blizini grada Bodrum, gdje su neki gosti evakuirani brodom.

Fahrettin Altun, direktor komunikacija predsjednika Turske, rekao je da su pokrenute “opsežne istrage” o uzroku požara.

– Odgovorni će morati odgovarati za napade na prirodu i šume – kazao je Altun.

Satelitske snimke šumskih požara pokazuju intenzitet topline veći od bilo čega zabilježenog u toj zemlji, javlja Guardian. Proteklog tjedna oboren je rekord star 60 godina kada je Cizre, grad na jugoistoku zemlje, zabilježio 49.1 stupanj Celzija.

Satelitska snimka EU službe za praćenje atmosfere Copernicus pokazala je da je intenzitet topline požara u Turskoj u četvrtak dosegao oko 20 gigavata, što je četiri puta više od prethodnog maksimuma.

– Te brojke nadilaze sve što smo dosad vidjeli u 19 godina – rekao je Mark Parrington, viši znanstvenik u EU službi za praćenje atmosfere. Dodao je da se dim iz požara u blizini Antalije i Mersina sada seli na Cipar.

https://twitter.com/defis_eu/status/1420995137786761218?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1420995137786761218%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.index.hr%2Fvijesti%2Fclanak%2Fturskom-haraju-masovni-pozari-sruseni-temperaturni-rekordi-ovo-je-pakao%2F2294151.aspx

Poznati turski NBA igrač i veliki kritičar diktature turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana, Enes Kanter napisao je na Twitteru:

– Duboko sam ganut i tužan zbog šumskih požara u Turskoj. Molim se za sve žrtve i neka Bog zaštiti ljude, životinje i drveća, a onda se u drugom Twittu obrušio i na Erdoğana, zbog kojeg se u strahu za svoj život već nekoliko godina i ne želi vratiti iz SAD-a:

– Što je tužnije gledati od toga da diktator Erdoğan ima 8 zrakoplova za sebe i svoju obitelj, da putuje udobno, a ima nula zrakoplova za borbu protiv požara u Turskoj. Bez demokracije ne možemo zaštititi naša osnovna prava, ljude, životinje i okoliš – napisao je Kanter.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.