2 min. čitanja

Kraj toplinskog vala i velika promjena vremena

Kraj toplinskog vala i velika promjena vremena
Foto: Saša Čuka

Tijekom današnjeg dana stiže velika promjena vremena, lokalno moguće i grmljavinsko nevrijeme uz osvježenje. Osvježenje će se najviše osjetiti na zapadu unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu dok će se u Dalmaciji zadržati većinom sunčano i vruće vrijeme. Valja napomenuti i to da je za područje Dalmacije i dalje na snazi najviši, crveni stupanj meteoalarma zbog iznimno visokih temperatura, što znači da je vrijeme u ovom dijelu Hrvatske opasno za zdravlje.

Zbog dotoka vrućeg zraka s jugozapada, toplinski je val zahvatio jugoistočni dio Europe i dio Balkana. Sa spuštanjem hladnijeg i vlažnijeg zraka sa sjeverozapada kontinenta, od nedjelje će toplinski val u većem dijelu unutrašnjosti Hrvatske popustiti, a početkom radnog tjedna i na Jadranu.

Animacija 1. Prikaz apsolutne topografije i temperature ECMWF modela na 850hPa od 30. 7. 2021. u 6 UTC do 3. 8. 2021. 6 UTC /

Vikend je u ljetnim mjesecima većinom rezerviran za putovanja, povratak kući ili put na mjesto odmora. No osim gužvi ovaj put bi probleme mogli, ponajprije u pomorskom prometu, stvarati vjetar te lokalno i grmljavinsko nevrijeme, stoji u priopćenju Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Uz spuštanje prostrane termobaričke doline (Animacija 1.) našim će se predjelima približavati hladna fronta koja će se u prvom dijelu nedjelje premjestiti preko naših krajeva (Slika 1.).

Prognostička karta
Slika 1. Prizemna sinoptička karta za nedjelju 1. 8. 2021. u 12 UTC /

U nedjelju će na moru zapuhati umjereno i jako jugo i južni vjetar, u unutrašnjosti jugozapadnjak 35-40 čvorova. Mjestimice će biti i olujnih udara, a DHMZ upozorava i pomorce na mjestimične nevere, uglavnom na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.