Foto: Saša Čuka

Tijekom današnjeg dana stiže velika promjena vremena, lokalno moguće i grmljavinsko nevrijeme uz osvježenje. Osvježenje će se najviše osjetiti na zapadu unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu dok će se u Dalmaciji zadržati većinom sunčano i vruće vrijeme. Valja napomenuti i to da je za područje Dalmacije i dalje na snazi najviši, crveni stupanj meteoalarma zbog iznimno visokih temperatura, što znači da je vrijeme u ovom dijelu Hrvatske opasno za zdravlje.  

Zbog dotoka vrućeg zraka s jugozapada, toplinski je val zahvatio jugoistočni dio Europe i dio Balkana. Sa spuštanjem hladnijeg i vlažnijeg zraka sa sjeverozapada kontinenta, od nedjelje će toplinski val u većem dijelu unutrašnjosti Hrvatske popustiti, a početkom radnog tjedna i na Jadranu.

Animacija 1. Prikaz apsolutne topografije i temperature ECMWF modela na 850hPa od 30. 7. 2021. u 6 UTC do 3. 8. 2021. 6 UTC

Vikend je u ljetnim mjesecima većinom rezerviran za putovanja, povratak kući ili put na mjesto odmora. No osim gužvi ovaj put bi probleme mogli, ponajprije u pomorskom prometu, stvarati vjetar te lokalno i grmljavinsko nevrijeme, stoji u priopćenju Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Uz spuštanje prostrane termobaričke doline (Animacija 1.) našim će se predjelima približavati hladna fronta koja će se u prvom dijelu nedjelje premjestiti preko naših krajeva (Slika 1.).

Prognostička karta
Slika 1. Prizemna sinoptička karta za nedjelju 1. 8. 2021. u 12 UTC

U nedjelju će na moru zapuhati umjereno i jako jugo i južni vjetar, u unutrašnjosti jugozapadnjak 35-40 čvorova. Mjestimice će biti i olujnih udara, a DHMZ upozorava i pomorce na mjestimične nevere, uglavnom na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana.

D.G.