3 min. čitanja

Digla se buka oko gradnje hotela u Postirama na Braču – Načelnik: “Ne znam zašto se digla prašina oko svega”

Digla se buka oko gradnje hotela u Postirama na Braču – Načelnik: “Ne znam zašto se digla prašina oko svega”
Foto: Screenshot

POSTIRA – Nakon što su na društvenim mrežama objavljene snimke i fotografije još nedovršenog hotela koji se gradi na obali na bračkim Postirama, mnogi su još nedovršeni kompleks prokomentirali u negativnom kontekstu.

Ukratko rečeno, “digla” se prašina nakon objavljene snimke, a neki su zabrinuti za budućnost Postira. Smatraju da će hotel uvelike “nagrditi” ljepotu ovog malog otočkog mjesta.

Međutim, s tim tvrdnjama ne slaže se načelnik Općine Postira Siniša Šime Marović koji vjeruje da će hotel donijeti novu kvalitetu i turistički napredak Postirama, ali i otoku Braču.

– Investicija je vrijedna nešto manje od 30 milijuna eura, a hotel planiramo otvoriti ljetnoj sezoni 2022. godine. Hoće li to biti točno tada, još ćemo vidjeti, ali za sada nam to okviran plan i njega ćemo se držati – kazao je za Dalmaciju danas načelnik Općine Postira.

Napravljen je kompletan projekt i koeficijent iskoristivosti

– Moram vam naglasiti, izgradnja hotela dobila je zeleno svjetlo prema prostornom planu Općine Postira i Splitsko-dalmatinske županije, s tim da je županijski prostorni plan dopuštao izgradnju sedam nadzemnih etaža, dok su tadašnje općinske vlasti ograničile izgradnju na pet nadzemnih etaža. Napravljen je kompletan projekt i koeficijent iskoristivosti koji je sukladan prostornom planu – pojašnjava za Dalmaciju Danas Marović.

Priznaje da nije ostao imun na komentare na društvenim mrežama. Naime, smatra da će iznose laži i neistine sve kako bi se obezvrijedio projekt koji je od izuzetne važnosti za razvoj turizma u Postirama.

– Vidim da se pojavljuju neke informacije da će hotel imati 290 soba, to nije točno. Kompleks će imati 220 soba. Znači, nekome kome smeta taj hotel uvećao je broj soba za oko 25 posto. Nadalje, šetnica koja prolazi ispod hotela bit će javna, napravit će se nova plaža ispod hotela. Pazite, na toj lokaciji se nitko nikada nije kupao. Do sada su na tom lokalitetu bile škrape, a i more je bilo onečišćeno, zaudarao je smrad tim dijelom Postira. Sada će se sve to promijeniti – veli načelnik bračke općine.

Izgradit će se nova javna plaža

Marović govori da će se napraviti nova plaža, a za istu je ishođena lokacijska dozvola, što znači da se plaža neće privatizirati.

– Izgradit će se nova plaža i ista je pred ishođenjem lokacijske dozvole. Bitno je naglasiti da će ta plaža biti javna, ona se neće privatizirati. Splitsko-dalmatinska županija (ako ista daje koncesije, a daje ih!) nikako ne dopušta zatvaranje plaža – podvukao je Marović.

Marović smatra da je ovo velika investicija za Postira te da će se izgradnjom hotela otvoriti nove prilike i mogućnosti za stanovnike. Otkriva i da je turistička zona “Bok” izbačena iz županijskog prostornog plana.

– Postira su svih ovih godina imale ravnomjeran razvoj turizma, poljoprivrede i gospodarstva. Ova je jedna malo veća investicija za naše mjesto i dolazimo sada do ozbiljnih turističkih brojki. Gradnjom ovog hotela mi smo jedina općina koja je podnijela zahtjev prilikom izrade županijskog plana, i da nam iz istoga izbaci turističku zonu “Bok” koja je ovdje predviđena od 1980-ih godina. Znači, ta turistička zona “Bok” izlazi iz prostornog plana i mi smatramo da će ova investicija biti od velike koristi za Postira i njezine stanovnike za narednih 50 ili 100 godina – kazuje u razgovoru za Dalmaciju Danas.

“Ne razumijem zašto se legalnost gradnje hotela dovodi u pitanje?”

– Ne znam zašto se digla prašina oko svega. Hotel još nije gotov, ali kad bude gotovo osjetit ćemo njegove prednosti. Razumijem, ne treba se svima sve sviđati i to je u redu, međutim kada priča dođe do neke krajnosti u kojoj se spominju nekakve nelegalne radnje ili korupcija, onda mislim da je to već problem. Nije mi jasno zašto se na društvenim mrežama spominje veći kapacitet soba nego što jeste, znači očito se radi o potpunom nepoznavanju ove problematike. Zbog pojedinih komentara ova priča ide u nekom smjeru u kojem ne treba ići – kazao je za Dalmaciju Danas načelnik Općine Postira Siniša Šime Marović.

Podsjetimo vrijednost hotela u Postirama iznosi 25 milijuna kuna, a investitor radova je tvrtka Adria coast turizam d.o.o. koja ima sjedište u Zagrebu.

Evo kako će izgledati novi hotel. Pogledajte video prezentaciju…

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.