Foto: Pixabay

Ovaj tjedan očekuje nas još jedan, peti po redu, toplinski val ovog ljeta. Državni hidrometeorološki zavod izdao je narančasto upozorenje za toplinski val za područje Jadrana koje se odnosi na razdoblje od 10. do 13. kolovoza. Velika opasnost izdana je za 11. kolovoza za gradove Knin, Split i Dubrovnik, a za 12. kolovoza, uz tri navedena grada, upozorenje vrijedi za Rijeku. Na tim je područjima 10. i 13. kolovoza umjerena opasnost od toplinskih valova, a u drugim područjima nema opasnosti.

Danas će biti pretežno sunčano i vruće. Poslijepodne u unutrašnjosti, ponajprije uz gorje, umjeren razvoj oblaka, uz malu vjerojatnost za kratkotrajnu kišu ili poneki pljusak. Vjetar slab, ujutro uz obalu slaba bura, danju većinom jugozapadnjak i zapadnjak. Najniža temperatura između 15 i 20, na Jadranu od 22 do 27, a najviša dnevna uglavnom između 31 i 36°C, samo u višem gorju niža, prognozira DHMZ.

Prema upozorenju na toplinske valove koji mogu djelovati na zdravlje, u srijedu i četvrtak u Splitu i Dubrovniku, a u četvrtak u Kninu velika je opasnost od toplinskih valova.

Na tim je područjima početkom tjedna umjerena opasnost od toplinskih valova, a u drugim područjima nema opasnosti, izvijestili su iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Najvrući dio zemlje ostaje Dalmacija, u utorak će biti i do 36 stupnjeva. Tijekom dana puhat će umjeren vjetar s mora – jugozapadnjak ili zapadnjak i bit će sunčano.

More je naravno toplo, uglavnom 26 ili 27 stupnjeva, a tako će ostati i sljedećih dana.

Uz vruće i sunčane dane i UV indeks bit će visok, a na Jadranu i dalje ostaje vrlo visok.

U srijedu će biti nešto viša vjerojatnost za nestabilnosti u unutrašnjosti. Ipak, ostajemo u toplinskom valu, kako se čini, cijeli ovaj tjedan, barem i prvi dio idućeg, uz veliku opasnost kad govorimo o utjecaju na zdravlje.

D.G.