2 min. čitanja

KAKVA JE BUDUĆNOST HRVATSKOG SPORTA? Sustav nije prilagođen talentima, forsiraju se uvijek isti sportovi

KAKVA JE BUDUĆNOST HRVATSKOG SPORTA? Sustav nije prilagođen talentima, forsiraju se uvijek isti sportovi
Foto: Twitter

Olimpijske igre u Tokiju bile su plodonosne za hrvatske sportaše, pogotovo za veslače, jedriličare, gimnastiku, borilačke sportove, tenis. Medalje su izostale u ekipnim sportovima i atletici, u koje je hrvatska javnost polagala najveće nade. A tu, prema mišljenju sportskih stručnjaka, nastaje najveći problem.

Čelnik Veslačkog kluba “Krka” Dražen Crnogaća, kluba čiji mladi članovi osvajaju medalje na svim natjecanjima, osvrnuo se na situaciju u hrvatskom sportu, koja je prema njegovom mišljenju, daleko od idealne. Referirao se na izjavu poznatog sportskog stručnjaka Pere Kuterovca, koji je još 2018. godine upozorio na urušavanje hrvatskog sporta i nepostojanje sustava koji bi ulagao u mlade sportske talente.

Foto: Nives Crnogaća

– Pogledajmo samo koliko smo mi u veslanju sjajnih momaka i cura izgubili uvođenjem tzv. „Bolonje“ jer nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja prekidaju s treningom koji bi odgovarao njihovu talentu. Radi se o tisućama! Pretpostavimo samo koliko smo cura i momaka možebitno nadarenih za veslanje propustili zbog onih koji su ih „povukli“ već s pet godina u nogomet. Radi se o desecima, ako ne i stotinama, tisuća – požalio nam se Crnogaća.

Iako država stipendira vrhunske sportaše i ulaže u sportsku infrastrukturu, Crnogaća smatra da to nije  dovoljno.

– Da se Država sustavno pokrene temeljem nekog sveobuhvatnog programa učinci takvog pokretanja u smislu postizanja vrhunskih plasmana/rezultata vidjeli bi se najranije za 2, a realno za 3 olimpijska ciklusa. Brze učinke, pak, može se proizvesti promjenama društvene okoline u kojima bi promjena sadašnje orijentacije medija od novca prema širem društvenom interesu bila i te kako važna. Kad pogledamo sportske rubrike tiskanih medija vidimo da je golema većina sportova, među kojima su atletika, gimnastika i plivanje, svrstana u nekakve sport-mikseve i „Ostalo“. Ista stvar je i s televizijama, ako ne i gora. Tamo se često kao glavne sportske teme iznose vijesti iz komercijalnih sportova jer urednici očito misle kako prije jedne vijesti iz npr. domaće atletike, ako ih uopće i bude, pozornost javnosti treba usmjeriti prema nekom od nogometnih klubova iz tzv. lige petice, NBA, F1 i sličnom – upozorava Crnogaća.

Foto: Pixabay / Ilustracija

Upitno je, kaže, bi li se u hrvatskoj javnosti govorilo o propadanju pojedinačnih sportova da je Hrvatska u Tokiju primjerice u ekipnim/momčadskim sportovima osvojila tri zlata, po jedno srebro i broncu.

Nešto se, upozorava Crnogaća, mora pod hitno promijeniti jer u suprotnom u Parizu ćemo opet gledati osvajanje medalja kao plod individualne upornosti ili stjecaja okolnosti, a onda u Los Angelesu (2028.) i Brisbaneu (2032.) više nećemo imati što nego se nadati u slučaj.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.