Foto: Pixabay/Ilustracija

Hrvatsku obalu zahvatio je peti ovogodišnji toplinski val, a indeks opasnosti od šumskog požara vrlo je velik za područje Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. 

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice stoga pozivaju sve građane na pojačan oprez, odgovorno ponašanje i na pridržavanje općih mjera za sprječavanje izbijanja požara. Podsjećaju kako su za neodgovorno ponašanje kojim se izazove požar predviđene visoke kazne.

Novčanom kaznom u iznosu od 15.000,00 do 150.000,00 kuna ili zatvorom do 60 dana kaznit će se svaka fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 2.000,00 kn do 15.000,00 kn. Nepromišljenim spaljivanjem može se počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine za što se može izreći kazna zatvora do tri godina, ako je djelo počinjeno iz nehaja.

Vatrogasna zajednica još jednom upozorava građane na zabranu paljenja bilo kakve vatre na otvorenom. Ukoliko primijetite dim ili požar odmah zovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112.

 

K.B.