SLUČAJ LABUD Čeka se odluka Državnog inspektorata, za DORH je priča gotova

Foto: Pixabay

SKRADIN – Pet dana nakon nemilog događaja policija je kontaktirala svjedoka usmrćivanja labuda u Skradinu, koji tvrdi da je mađarski turist namjerno skočio s jedrilice na nesretnu životinju. Istovremeno, DORH u tom slučaju ne vidi elemente kaznenog djela. 

Ovaj slučaj ima bitna obilježja kaznenog djela, kazao je za Šibenik IN odvjetnik specijaliziran za prava životinja Dalibor Vidović.

– Nakon razgovora sa svjedokom siguran sam da je mađarski državljanin svojom radnjom ostvario bitna obilježja kaznenog djela ‘Ubijanje ili mučenje životinja’, opisanog i kažnjivog po članku 205. stavku 1. Kaznenog zakona.  Kao pravnik s iskustvom rada u kaznenopravnom sustavu ne samo da sam siguran kako su ostvarena obilježja predmetnog kaznenog djela, već želim naglasiti i da je važno da se inzistira upravo na kaznenopravnoj odgovornosti počinitelja, odnosno da se ne pristane ‘samo’ na prekršajnu odgovornost – napomenuo je Vidović.

Kaže da je prekršajni postupak blaže naravi u odnosu na kazneni postupak, pa je za počinitelje mnogo povoljniji, te da se prekršajni postupci provode u pravilu protiv osoba koje su povrijedile društvene vrijednosti manjeg značaja. Kažnjavanjem u prekršajnom postupku ne može se postići svrha kažnjavanja kada je povrijeđeno važno društveno dobro, a prava životinja jesu važno društveno dobro, naglašava odvjetnik.

Iz svega navedenog proizlazi da su policija i DORH izveli zaključak kako nema elemenata kaznenog djela jer je počinitelj (i njemu bliske osobe) naveo da je sve to bio samo nesretan slučaj te su zbog toga pogrešno utvrdili činjenično stanje.

Foto: Šibenik IN/Čitatelj

No svjedok događaja ne odustaje od tvrdnje da je mađarski turist namjerno usmrtio nesretnu životinju, što je potvrdio i u iskazu policiji.

– Kazao sam im da nemam novih saznanja, nego se držim uvijek istog, od prvog dana kad sam i prijavio cijeli slučaj, da je Mađar namjerno s jahte skočio na labuda, koji se par minuta mučio i pokušao podignuti vrat te naposlijetku preminuo. Tražili su me da dođem u postaju, ali ja sam već na moru i mogu drugi dan. Rekao sam da sve možemo riješiti preko telefona, ali su mi rekli ako nemam novih saznanja da je onda to – to. Tvrde da moju izjavu imaju, a ja ne znam odakle im jer nisam kao svjedok potpisao ništa. A vidjet ćemo sad što će se sad dalje događati – ispričao je za Šibenik IN skiper koji je iz prve ruke svjedočio nemilom događaju.

Portalu su iz policije potvrdili da su obavili dodatne razgovore sa svjedocima koji su bili u Skradinu prošle nedjelje, da su napravili službenu bilješku i o svemu smo obavijestili Državni inspektorat, nakon čijeg uvida će se donijeti odluka ima li elemenata prekršaja.

– Stav Državnog odvjetništva je da zasad nema elemenata kaznenog djela, ali ćemo vidjeti kakva će biti odluka Državnog inspektorata – potvrdili su iz policije.

 

K.B.

 

PROČITAJTE JOŠ:

Mađar u Skradinu skakao s jahte, skočio na labuda i usmrtio ga

Prijatelji životinja traže sankcije za mađarskog turista koji je skokom s jahte usmrtio labuda