3 min. čitanja

LOVA ČINI ČUDA Austrijanac razvalio pola brda, devastirao državnu imovinu, kažnjen pa nastavio dalje s devastacijom

LOVA ČINI ČUDA Austrijanac razvalio pola brda, devastirao državnu imovinu, kažnjen pa nastavio dalje s devastacijom
Foto: Iskop na pomorskom dobru/Čitatelj

KRALJEVICA – Posljednjih tjedana aktualizirali smo pitanje pomorskog dobra, a s tim otvorili i Pandorinu kutiju te saznali kako u Hrvatskoj vlada potpuni kaos po pitanju zaštite i korištenja pomorskog dobra. Najnoviji, gotovo montipajtonovski slučaj stiže nam iz Kraljevice.

Mještani su nemoćni, općina je nemoćna, a državu, čini se, nije previše briga što je imućni Austrijanac srušio pola brda ispod Krčkog mosta kako bi, po svemu sudeći, proširio svoju nekretninu i na susjednu parcelu koja je, pazite sad – u vlasništvu RH.

Ne bi to bio problem, da dotični gospodin zbog toga već nije kažnjen. Ali samo novčano i to iznosom od 70 tisuća kuna.

– Šta je to za financijski uspješnog biznismena iz Austrije – cinično nam komentira ovaj slučaj gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić, koji ni sam više ne zna na koji način dovesti u red bogatog austrijskog državljanina koji unatoč prijavama i kaznama u pitomoj uvali Scott i dalje radi što mu je volja.

A priča ide ovako. Austrijski državljanin Maximilian Holzfiend vlasnik je dijela zemljišta uz obalu u uvali Scott. Riječ je o parceli koja se nalazi u katastarskoj općini Kraljevica pod oznakom k.č 4126 i koja ulazi u pomorsko dobro. No doznajemo da je parcela kao takva kupljena od prijašnjih vlasnika, koji prije toga nisu izvlašteni iz pomorskog dobra.

Foto: Screenshot/Katastar.hr

Na predmetnoj čestici 2014. godine ishođeno je Rješenje o uvjetima građenja od strane Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Primorsko-goranske županije, ali samo za  rekonstrukciju trošne ribarske kućice u postojećim gabaritima. No austrijski investitor zagrabio je puno više od dopuštenog.

– Mi smo intervenirali još u veljači 2019. godine, čim smo uočili da se izvode i radovi širokog iskopa na susjednoj parceli pod oznakom k.č 4122/1 K.o. Kraljevica, a koja je u vlasništvu Republike Hrvatske. Investitor je, naime, bez ikakvog pitanja i obavijesti započeo obimne radove iskopa pokosa iza njegovog terena. Na teren je izašao komunalni redar koji je dao usmeno rješenje o obustavi radova te smo obavijestili RH o ulasku u njihov teren. Uz to, iskopani materijal srušio je i zatrpao postojeću gospodarsku zgradu koja je u suštini, pravno i građevinski sukladno izdanoj dozvoli, predmet rekonstrukcije – ispričao nam je gradonačelnik Čandrlić.

Foto: Screenshot/Google Maps

O svemu su, kaže, obavijestili građevinsku inspekciju i državno odvjetništvo, a teren su obišli i građevinski i rudarski inspektor. No umjesto da “nestašnog lovatora” izvlaste sa zemljišta na kojem je neovlašteno devastirao pola brda, država se s dotičnim investitorom nagodila bez uplitanja suda.

U izvansudskoj nagodbi stoji da je austrijski državljanin bez ugovora o koncesiji protupravno eksploatirao mineralnu sirovinu iskopavši više od 3,500 m3 sirovine. Za isto je kažnjen sa 70 tisuća kuna, no nigdje u nagodbi ne stoji i da je dotični investitor dužan vratiti okoliš u prijašnje stanje.

Ne samo da nije vratio okoliš u prijašnje stanje, već je nastavio s radovima, a to smo doznali od čitatelja koji su nam poslali fotografije devastiranog pomorskog dobra.

Foto: Uvala Scott, iskop na pomorskom dobru/Čitatelj

Inače na web stranici Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra stoji da je dio parcele morska obala pa nije stoga jasno kako dotični investitor može betonirati rivu i nasipati kamenje na pomorsko dobro.

– Naša je želja da se učinjena devastacija sanira, da investitor dovrši radove u skladu s dobivenim građevinskim dozvolama i da se riješi pitanje utvrđivanja granice, izvlaštenja i upisa pomorskog dobra na dijelu predmetne obale. Prostor je i dalje devastiran što je nedopustivo. Rješavanje ove situacije prvenstveno ovisi o investitoru i postupanju nadležnih tijela. Mi kao Grad Kraljevica i dalje nećemo sjediti skrštenih ruku, već ćemo od investitora i od nadležnih institucija tražiti postupanje sukladno zakonskim postavkama i okvirima – poručio nam je gradonačelnik Dalibor Čandrlić.

Upite o navedenom slučaju poslali smo i građevinskoj inspekciji te Ministarstvu graditeljstva, no do zaključenja ovog članka nismo dobili odgovor. No ako i čim dobijemo službeni odgovor od nadležnih institucija, isti ćemo rado objaviti.

Kristina Bokanić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.