2 min. čitanja

Europu “zarobila” toplinska kupola koja izaziva vrućine i požare, oceani topliji nego ikad

Europu “zarobila” toplinska kupola koja izaziva vrućine i požare, oceani topliji nego ikad
Foto: Pixabay

Nesnosne vrućine i česti toplinski valovi koji su ovo ljeto doslovce bombardirali Mediteran uzrokovala je tzv. toplinska kupola, sve učestalija atmosferska pojava, na koju ćemo se, htjeli ne htjeli, morati naviknuti.

Posljednjih nekoliko mjeseci suočeni smo s temperaturnim ekstremima, koji su otišli toliko daleko da smo u lipnju mogli čitati kako su se na zapadnoj obali Kanade i SAD-a, školjke doslovce skuhale u moru. S druge strane, vatrogasci na Mediteranu ovo ljeto vode svakodnevne bitke s požarima, koji su potpuno izobličili dobar dio grčke i turske obale.

Sve navedeno uzrokovala je tzv. toplinska kupola, svojevrsna planina toplog zraka koju su strujanja zraka u gornjem dijelu atmosfere zarobila na jednom mjestu, piše MSN.

Sustav djeluje poput poklopca na loncu – zadržava vrući zrak ispod poklopca izazivajući toplinske valove s neuobičajeno visokim temperaturama. Laički rečeno – vrući zrak širi se okomito u atmosferu, no tlak u višim slojevima atmosfere ne dopušta vrućem zraku da se širi dalje u visinu te ga gura natrag na tlo. Ono se potom zagrijava, gubi vlagu i postaje idealna podloga za požare velikih razmjera.

Foto: Pixabay

Glasnogovornik Met Officea Stephen Dixon izjavio je za Sky News kako se “mlazni tok preko zapadne Europe proširio na jug i u sjeveroistočnu Europu stvorivši pritom greben u jugoistočnoj Europi”. Porastu temperature “kumovao” je i topli zrak saharskog oblaka.

Što je uzrok toplinskih kupola?

Iako su toplinske kupole uobičajene na umjerenim zemljopisnim širinama, posljednjih godina one su sve intenzivnije i sve češće. Znanstvenici američke Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA) otkrili su da je glavni okidač pojave toplinskih kupola snažna promjena temperature oceana tijekom prethodne zime.

Foto: Otopljeni ledenjak/Pixabay

Upozoravaju da su temperature zapadnog Pacifika u posljednjih nekoliko desetljeća porasle u usporedbi s istočnim Pacifikom, stvarajući pritom snažne razlike u temperaturi ili u tlaku koje zimi preko oceana pokreće vjetar.

Ništa bolje nije niti u Europi, gdje su temperature vode visoke, osobito u baltičkoj regiji gdje su više od 6 stupnjeva Celzijevih iznad normale. Atlantski ocean oko Velike Britanije i Irske ovog je srpnja bio za oko 2 – 4 stupnja topliji od normale.

Ono što znanstvenike najviše zabrnjava (a trebalo bi i nas) jest Mediteran, koji je topliji od ostalih europskih mora, s temperaturom mora gotovo 3 stupnja iznad dugogodišnjeg prosjeka.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.