4 min. čitanja

PREMINUO SVEUČILIŠNI PROFESOR dr. MITHAD KOZLIČIĆ – Bio je najveći meritum povijesti hrvatskog pomorstva

PREMINUO SVEUČILIŠNI PROFESOR dr. MITHAD KOZLIČIĆ – Bio je najveći meritum povijesti hrvatskog pomorstva
Foto: Arhiv

ZADAR – U 68. godini života, preminuo je prof. dr. sc. Mithad Kozličić, istaknuti hrvatski povjesničar pomorstva, dugogodišnji sveučilišni profesor i pročelnik Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru.

Rijetki su ljudi koji zaslužuju toliko poštovanje većine, kao što je to dr. Mithad Kozličić. Bio je meritum hrvatskog pomorstva koji je udario temelje povijesti ove grane u našoj pomorskoj zemlji, a njegove velike zasluge bile su i u obrani Hrvatske za vrijeme Domovinskog rata, za koje nije htio preuzeti zasluge, novac, ni uniformu. U svojoj veličini bio je skroman, a iza sebe je ostavio narodno blago i generacije profesora koji će zahvaljujući njegovim temeljima graditi čvrste zidove maritimne povijesti.

Rođen 14. travnja 1954. u Zenici (BiH). Odrastao i dobio osnovnoškolsko obrazovanje u Bihaću (BiH). Srednju školu polazio u Puli, a dovršio u Divuljama pored Trogira (1969.-1973.). U Splitu studirao na Mornaričkoj vojnoj akademiji, nautički smjer (1974.-1978.), a usporedo izvanredno na Filozofskom fakultetu u Zadru radi proširenja vlastitih humanističkih znanja i spoznaja. Nakon diplomiranja plovio na različitim površinskim brodovima i podmornicama, a od 1986. do početka 1991. kustos i zamjenik načelnika Vojnopomorskog muzeja u Splitu. Zbog perspektivnoga nastavnog rada u Mornaričkoj vojnoj akademiji – Split, u svojstvu profesora vojnopomorske povijesti, u akademskoj 1990./1991. završio jednogodišnje dopunsko andragoško-pedagoško obrazovanje pri toj visokoškolskoj ustanovi. Od 6. travnja do 25. srpnja 1991. profesor vojnopomorske povijesti na Mornaričkoj vojnoj akademiji (Split).

Foto: Arhiv, Morski HR

Nakon agresije na Hrvatsku proglašen stručnjakom od posebne važnosti za državu

Zbog agresije tzv. JNA na Sloveniju i Hrvatsku, na vlastito traženje iz moralnih pobuda, prekinuo aktivnu službu u JRM 26. srpnja 1991. godine. U toj vojsci postigao čin kapetana korvete (pomorski bojnik), kao i njegov kolega s Akademije Zdravko Kardum, danas viceadmiral HRM u mirovini.

Odlukom admirala Svete Letice, zapovjednika HRM, 28. rujna 1991. postavljen ravnateljem Vojnopomorskog muzeja HRM u Splitu, sa zadaćom da se izvrše potrebne pripreme za pretvorbu te ustanove iz vojne u civilnu. Na toj funkciji ostao do kraja travnja 1992. godine. Istodobno imao status pripadnika HRM. Bio uključen u organizaciju obrane Splita rujan – listopad 1991. godine.

Prema izričitoj preporuci tadašnjeg ministra pomorstva u Vladi Republike Hrvatske, akademika Davorina Rudolfa, usmjeren prema visokom školstvu. Pritom se cijenilo da je puno važniji za Hrvatsku kao povjesničar pomorstva, nego kao vojnopomorski časnik, jer radno sposobnih povjesničara njegova profila izuzev njega u Hrvatskoj tada nije bilo. Stoga u nastavku bio prvo honorarni, a od kraja veljače 1994., stalni uposlenik i profesor na ondašnjem Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, danas Odjelu za povijest Sveučilišta u Zadru.

Budući da povijest pomorstva istočnog Jadrana ranije nije istraživana sustavno, kao svoj znanstveni i životni cilj postavio je pisanje integralne povijesti pomorstva toga akvatorija. Znanstveno je obradio najznačajnije autohtono brodovlje, uključujući fundus kojem su domaći žitelji (starovjekovni i Hrvati) dali vlastiti prinos. Drugi segment su historijska geografija, uključujući povijest kartografije i povijesnu demografiju te pravila plovidbe iz kojeg je područja ponajviše objavio. Istraživao je geostrategijske relacije koje su bitno utjecale na funkcioniranje istočnojadranskih luka kao trgovinskih mostova između Sredozemlja i vlastita zaobalja.

Bio je inicijator i voditelj poslijediplomskog magistarskog i doktorskog studija “Povijest hrvatskog pomorstva” na Filozofskom fakultetu u Zadru Sveučilišta u Splitu te uz prof. dr. sc. Damira Magaša suinicijator te prvi voditelj poslijediplomskog doktorskog studija “Jadran – poveznica među kontinentima” na Sveučilišta u Zadru.

Na Filozofskom fakultetu u Zadru izabran je u zvanje docenta 1991., izvanrednoga profesora 1994., redovitoga profesora 2000., na kojima je pradavao kolegije Povijest svjetskoga pomorstva, Povijest hrvatskoga pomorstva, Historijsku geografiju, Povijest kartografije i Povijesnu demografiju. Na tom je fakultetu osnivač ili suosnivač te voditelj poslijediplomskih studija Povijest hrvatskoga pomorstva (1998–2006) i Jadran – poveznica među kontinentima (od 2010), te pročelnik Odjela za povijest (2001–14).

Autor je stotinjak znanstvenih radova i studija, nekoliko muzejskih izložbi i kataloga te petnaestak monografskih djela, među kojima su Historijska geografija istočnog Jadrana u starom vijeku (1990), Hrvatsko brodovlje (1993), Atlas: Kartografski spomenici hrvatskog Jadrana (1995).

Bio je radovitie član Akademije nauka i umjetnosti BiH od 2012., a 13. srpnja 2021. izabran za professora emeritus.

Foto: Arhiv

Profesor Mithad Kozličić bio je iznimno cijenjeni suradnik ekipe portala Morski HR kojima je pomagao brojnim savjetima i stručnim odgovorima, a kao i sve što je radio, i ovo je uvijek bilo u sjeni, bez želje za medijskim eksponiranjem. Bio je mentor na projektu monografije i dokumentarnog filma o hrvatskim svjetionicima Legende svjetla, stručnjak i prijatelj s brojnim životnim anegdotama o kojima bismo mogli pripovijedati dugo. Odlaskom prof. Kozličića, Hrvatska je izgubila puno. Samo ostaje nada da ćemo biti dostojni nastaviti njegovim stopama baštiniti naše more i našu pomorsku povijest.

Ovim putem, redakcija portala Morski HR obitelji i prijateljima izražava najdublju sućut. Poštovani profesore, neka vam je mirno vječno Jadransko more!

Posljednji ispraćaj prof. dr. sc Mithada Kozličića bit će u maloj dvorani krematorija na zagrebačkom Mirogoju u petak, 20. kolovoza, u 9 sati.

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.