Betonske bačve sa šiljcima u ratu sportskih i profesionalnih ribara: “Ne shvaćaju da i za to imamo rješenje”

Foto: Čitatelj

ROGOZNICA – Ako igdje vlada potpuni kolaps nepoštivanja zakona u pogledu očuvanja pomorskog dobra i podmorja, onda je to u području oko Rogoznice, kazuju nam tamošnji stanovnici, koji se osim nekažnjene bespravne gradnje i devastacije obale, smeća, izlijevanja fekalnih voda u more zajedno s kupačima, ogleda i u bespoštednom ratu ribara. Sportski ribolovci se žale na profesionalce, koji, prema njihovim navodima pustoše dno, a profesionalci pak optužuju sportaše za organiziranu sabotažu ribara i to tako da su diljem rogozničkog akvatorija pobacali desetke betonskih bačava sa metalnim šiljcima, kako bi im uništili ribarski alat.

– Poštovani uredniče, šaljem ti ove materijale, samo da vidiš što rade sportski ribolovci, koje predvodi (podaci poznati redakciji). Sramota! Da je ovo slučajno uvatila koja jedrlica ili jahta, morala bi ostavit sidro u moru. Sramota! – poručuje profesionalni ribar iz Kaštela, koji je naknadno odlučio da neće ići sa svojim identitetom u javnost, jer smatra da bi ovakav članak mogao imati mnogo negativnih komentara, usmjerenih upravo prema profesionalnim ribarima.

Na pitanje, jesu li ribari prijavili ovo policiji i inspekcijama, odgovara:

– Jesmo ali ništa od toga… jednostavno su neizainteresirani – odgovara i pojašnjava:

– Svi su obavjesteni: policija lučki kapetan i ribarska inspekcija, ali nažalost nitko ništa ne poduzima. Ja se i ovako sve slabije baziram na palamide jer radim na sitnoj plavoj ribi di imamo kontuinitet i lovimo češće, ali sramota šta se radi, jer to nije ljudski.

Foto: Čitatelj

Bačve teže od tone sprječavaju ribolov

– U more je pobacano nekih 90 komada bačava! Zna se tko sve financira, a dosta brodova ne može ih dignit jer teže oko 1200-300 kilograma svaki komad – pojašnjava nam ovaj ribar.

– Od 2019. godine tu inače ribamo za palamide okružujućim mrežama i za to imamo sve dozvole za rad uz obalu. Međutim, oni pričaju priče da se love komarče (=orade) šta nema apsolutne istine, jer već godinama ne idemo na komarče zbog loše prodaje. Zato lovimo sitnu plavu ribu i kroz 1. i 2. mjesec izađemo na palamide.

– Nitko ne shvaća da nam je to posal, da smo cile živote dali u to, da ulažemo svake godine, da imamo ja i brat 16 zaposlenih ljudi plus otac šta ima svoj obrt. Ne bavimo se ničim i živimo isključivo od mora. Naši brodi su sređeni tip-top jer volimo ovaj posal i volimo more i normalno da ćemo lovit ribu, jer kao šta je normalno kad netko radi neku drugu djelatnost, želi bit uspješan, tako i mi, kazuje ovaj razočarani ribar i dodaje:
– Tragično je da ima toliko mržnje između sportskih i profesionalnih ribara. To je nepotrebno i uvik neke optužbe, poput: “lovi se previše ili zašto nisi kida rep ribi” i tako. Ja mislim da postoje nadležne institucije koje bi trebale vodit računa o tome, a ne mržnjom iskazivat nezadovoljstvo.
– I još nešto. Oni misle da su dobro napravili, ali ne shvaćaju da za sve ima rješenje. Mi smo napravili jače mriže, pod olovo stavili mrežu dinemu koja se ne kida, imamo dizalice i to nama ne napravi toliku štetu. Malo se namučimo i izvučemo je vani, ali podmorje je devastirano tim divljačkim činom – zaključuje ovaj ribar.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

SABOTAŽA RIBARA “Bacaju bačve pune betona sa željeznim šipkama i uništavaju nam mreže”