Foto: Damir Jerkov

Nakon toplinskog vala i jednog od najtoplijih desetodnevnih razdoblja u povijesti mjerenja između 7. i 16. kolovoza, ponegdje čak i rekordno toplog, kao primjerice u Kninu i Splitu – slijedi brza, nagla i kratkotrajna, ali prilično žestoka promjena vremena, lokalno i uz olujna nevremena, najavljuje Zoran Vakula za HRT.

Već u noći na utorak te posebice tijekom utorka bit će čestih, mjestimice i obilnih pljuskova s grmljavinom, ponegdje i tučom, a uglavnom su na Jadranu moguće i pijavice. Naravno, u mnogim će krajevima zapuhati i prolazno jak, na udare vjerojatno i olujni vjetar, a najjača i najdugotrajnija bit će bura na sjevernom Jadranu, osobito podno Velebita, gdje će biti i ograničenja u prometu.

Pritom će u većini Hrvatske prilično osvježiti, ponajviše u sjevernim kopnenim krajevima, gdje će poslijepodnevna temperatura zraka biti i za više od 10°C niža nego u ponedjeljak.

Zbog nevremena je za cijelu Hrvatsku izdano upozorenje Meteoalarma.

U srijedu slijedi stabilizacija vremena, poslijepodne i slabljenje bure. No ponegdje će još biti kiše i grmljavine, osobito na južnom i dijelu srednjeg Jadrana te u unutrašnjosti Dalmacije i u gorju.

Od četvrtka pak opet većinom suho, sunčano i toplije, ponegdje i vruće – najprije u južnijim hrvatskim krajevima, za vikend i u sjevernijima. Od kraja tjedna izgledan je i novi toplinski val, šesti po redu ovogodišnji, javlja meteorologinja N1 Tea Blažević.

I.B.