Brodosplit osvojio nagradu za projekt šibenskog trga Poljana

Foto: Brodosplit

ŠIBENIK/SPLIT – Brodosplit je kao partner nagrađen s BIG SEE ARCHITECTURE AWARD 2021 za Projekt uređenja trga Poljana i podzemne garaže u Šibeniku.

BIG SEE nagrade dodjeljuje Zavod Big – Centar za kreativnu ekonomiju jugoistočne Europe, u okviru platforme BIG SEE za podršku i razvoj kreativne industrije. BigSEE nagrade obuhvaćaju širok spektar dizajnerskih niša te nagrađuju izvanredna postignuća na prostoru 19 zemalja jugoistočne Europe.

Foto: Brodosplit

Projekt je uključivao izradu nadstrešnice. Prostorna artikulacija nadstrešnice s integriranim klupama temeljena je na dva osnovna parametra: potrebi zatvaranja sjeverne strane Trga s jedne te povezivanju izdignutih ploha ulaza u garažu s druge. Nadstrešnica, proizvedena u splitskom brodogradilištu, transportirana je u dva dijela te spojena na unaprijed montirane stupove.

Hibrid sjenila i klupa istovremeno je i skulpturalni hommage geometriji krova knjižnice, jednog od remek dijela hrvatskog modernizma kojeg je projektirao jedan od najvažnijih hrvatskih arhitekata uopće, Ivo Vitić.

Foto: Brodosplit

Dijalog, trianguliranog, valovitog profila nadstrešnice s karakterističnim diagonalnim pročeljem knjižnice varira od kontrapunkta do unisonosti ovisno o položaju promatrača koji kretanjem dinamizira vizure Trga. Tako lakoća i dinamika forme i svjetla, karakteristični za mediteran, u potpunosti dominiraju cijelim prostorom.

Foto: Brodosplit

Iako se “šuma” stupova konstrukcije doima proizvoljnom, postoje svega dva kuta stupova, koji rotacijom oko točke temeljenja (definirane strogim rasterom plohe trga) postižu karakterističnu dinamičnost. Nadstrešnica, proizvedena u splitskom brodogradilištu, transportirana je u dva dijela te spojena na unaprijed montirane stupove.

Konzolne drvene klupe pozicionirane su u osi rotacije stupova te se posljedično nalaze u raznim smjerovima omogućavajući mnogostruke doživljaje prostora i raznolike društvene interakcije. Sužavanje klupa prema vrhu te skrivena konzolna čelična veza zaokružuju dojam razigranosti cijelog sklopa.

Iako je nadstrešnica inicijalno koncipirana kao prostor kratkotrajnog zadržavanja, građani su je prepoznali kao prostor susreta i komunikacije, kako u dnevnom, tako i u noćnom režimu korištenja.

I.B.