Tri kanadera gase veliki požar kod Starog Grada na otoku Hvaru

Foto: Tihomir Beroš / Facebook

STARI GRAD – Tri aviona Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH angažirana su u četvrtak, 19. kolovoza 2021. u jutarnjim satima na gašenju požara kod Starog Grada na otoku Hvaru u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Požar na Hvaru izbio je u srijedu navečer nešto prije 22.30. Vatra je buknula na Kablu kod Starog Grada. Gori uvala Tiha na predjelu Stupišće. Radi se o području koje je gorjelo prije 6 godina, a svi se nadaju da vatra neće prijeći makadam iza kojeg se nalazi gusta borova šuma. Na terenu su sve otočke snage, a gašenje otežava umjerena do jaka bura.

– Na požaru DVD Stari Grad, Jelsa i Hvar. Snage su okružile dio požara, problem je sjeverni dio gdje je borova šuma. Premješta se dio ljudstva i tehnike – izvijestili su iz DVD-a Hvar.

Tijekom jučerašnjeg dana realizirana su četiri zahtjeva za angažmanom zračnih snaga i to dva za angažiranjem aviona Canadair CL-415 i dva za avion Aitractor AT-802. Također, bio je angažiran i jedan avion Airtractor AT-802 na protupožarnom izviđanju na ruti Zadar – Dubrovnik – Zadar. Ostvarena su 103 leta u trajanju od 13 sati i 40 minuta, a izbačeno je 579 tona vode.

S besposadnim zrakoplovnim sustavom „ORBITER 3“ provedeno je izviđanje šireg područja Šibenika te snimanje požara u području Bogatići pri čemu su ostvarena dva leta u trajanju 2 sata i 25 minuta.

D.G.