2 min. čitanja

POTOPIO IM SE KAIĆ Zadarski policajac s prijateljem spasio dvojicu brodolomaca u Pašmanskom kanalu

POTOPIO IM SE KAIĆ Zadarski policajac s prijateljem spasio dvojicu brodolomaca u Pašmanskom kanalu
Foto: Zadarski.hr

Drvena brodica počela je tonuti, jedan član posade skočio je u more, dok je drugi ostao na starom kaiću, kad su ih ugledali spasitelji.

– Spasili smo ih. To je najvažnije – ispričao je za Zadarski.hr Josip Maruna iz Zadra, koji je s prijateljem, Andrejom Kovačevićem, u četvrtak poslijepodne spasio dvoje ljudi s potonule brodice u Pašmanskom kanalu. Bilo je nešto iza 14.30 sati kad su se njih dvoje gumenjakom iz Sukošana vraćali na Vrgadu.

– Moj prijatelj je brodski mehaničar i imao je jednu intervenciju na moru. Pošao sam s njim, a na povratku, nakon obavljenog posla, svratili smo u Sukošan na benzinsku postaju. Nakon što smo utočiti gorivo krenuli smo prema Vrgadi. Međutim, negdje 300-400 metara od obale, točnu u pravcu mosta u Ždrelcu, primijetili smo neke predmete kako plutaju, pajole i šlape. Bilo nam je čudno i ubrzo smo ispred nas ugledali olupinu kako pluta. Kad smo se približili vidjeli smo da nam s te olupine netko maše. Odmah smo shvatili o čemu se radi. Potopio im se kaić! – priča Josip, inače policajac u odjelu kriminalističke policije PU zadarske, koji se na Vrgadi odmarao s prijateljima.

– Čim smo ih uočili nazvali smo Lučku kapetaniju u Zadru. Kapetan mi je inače prijatelj i mislio je da ga zafrkavam. Ali ubrzo je shvatio ozbiljnost situacije. Prišli smo brodu, bio je to drveni kaić s kabinom. Potpuno je potonuo, a za njega se jedva držao jedan stariji čovjek. Bio je u stanju šoka, na izmaku snaga… – priča Josip.

Stotinjak metara od broda tada su ugledali drugog člana „posade” koji se skokom u more pokušao spasiti s tonuće brodice.

– Vjerojatno je skočio prije nego što je brod počeo tonuti. Oboje su bili stariji ljudi, oko sedamdeset godina, po govoru bih rekao da jedan bio iz Slovenije, a drugi iz Kukljice. Brodica je imala registraciju Preka. Obojicu smo prebacili na naš gumenjak i odvezli do Sukošana. U međuvremenu je na more izašla jedinica Lučke kapetanije, a dvojici brodolomaca ukazana je pomoć. Osim šoka, mislim da nisu imali drugih problema – kaže Josip.

Zašto su potonuli?

– Pouzdano ne znam, ali pretpostavljam da je drvena brodica bila rasušena. Imala je kabinu i natkabinu, krenuli su iz Kukljice u Sukošan, no drvo je bio rasušen i brod je povuklo vodu. Kad smo došli do broda, čovjek nas je pitao možemo li ga povući. S našim gumenjakom to nije bilo moguće, pa smo o svemu izvijestili kapetaniju – kaže Josip kojem je bilo čudno što im nitko prije nije priskočio u pomoć.

– To je bilo negdje između 14.30 i 15.30 sati, kada je u kanalu veliki promet plovila, ali prije nas nitko se nije zaustavio. Nakon što smo im mi prišli, stala su još dva broda. Mi smo brodolomce ukrcali i krenuli prema Sukošanu, a jedan momak je ostao kod potonulog broda kako bi spriječio da netko na njega ne naleti. Kasnije je i taj dio posla preuzela kapetanija koja je cijelo vrijeme održavala vezu s brodolomcima – govori Josip, koji se s prijateljem Andrejom tako našao u ulozi slučajnog junaka.

– Ma nije to bilo ništa posebno. Pomogli smo ljudima u nevolji. Takve se stvari preko ljeta događaju, a na moru morate jedan drugome pomoći – kazuje policajac Josip Maruna za Zadarski.hr.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.