Vatrogasci na Biokovu gase u nemogućim uvjetima

Foto: MORH/ J. Kopi

Tri aviona Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH angažirana su u nedjelju, 22. kolovoza 2021. na požarištu na području Biokova kod mjesta Igrane u Splitsko-dalmatinskoj u županiji.

Najprije je angažiran jedan avion Canadair CL-415 na gašenju požara na Biokovu, nakon čega su dodatno angažirana još dva Canadaira.

Na terenu su vatrogasci JVP Makarska i DVD Makarska, Omiš, Kučiće, Gata, Zadvarje, Gradac, Brela, Baška Voda, Podgora i Dugi Rat.

Vatra se proširila na teško pristupačnom terenu, a na požarištu su ukupno 82 vatrogasca sa 22 vatrogasna vozila. U 12.40 sati na teren je upućen i četvrti kanader.

Prizore nemogućih uvjeta na terenu snimili su vatrogasci DVD Podgora:

Foto: DVD Podgora

Od početka II. faze Protupožarne sezone 21. lipnja do 20. kolovoza 2021., zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH su sudjelovale u gašenju 85 požara i to: 32 u Šibenskoj-kninskoj, 29 u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 19 u Zadarskoj, tri u Dubrovačko-neretvanskoj i po jedan Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji.

Pripadnici protupožarnih snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvršili su 57 protupožarnih izviđanja u županijama priobalja.

Na gašenju požara i protupožarnom izviđanju izvršeno je 4.283 leta pri čemu je ostvareno 675:20:00 sati naleta i izbačeno je 19.895 tona vode.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Na Biokovu je izbio požar na teško pristupačnom terenu, gori i u kod hidroelektrane Vinodol