1 min. čitanja

FOTO U moru kod Vele Luke snimljena neobična, ali bezopasna i jako korisna životinja

FOTO U moru kod Vele Luke snimljena neobična, ali bezopasna i jako korisna životinja
Foto: Dalmacija Danas/Gordana Dragojević

VELA LUKA – Morski zekan opet iznenađuje kupače diljem Jadrana. Ovaj put uočila ga je kupačica u Veloj Luci, koja je svoje fotografije poslala portalu Dalmacija Danas.

Morski zekan za mnoge je neuobičajen prizor u Jadranu, budući da je riječ o životinji koju ljudi ne konzumiraju pa je i susret s njom rjeđi. Riječ je o životinji dvospolcu koja je najprepoznatljiviji i najveći jadranski stražnjoškržnjak. Naraste do 40 cm dužine i može težiti 1.5 kg.

Foto: Dalmacija Danas/Gordana Dragojević

Morski zekan aktivniji je noću, hrani se algama, a u Jadranu ih je poznato 8 vrsta, od kojih su dvije nedavno pridošle oceanske vrste. Boja im je varijabilna, a krajem ljeta znaju se skupljati u lance radi mrijesta. Ova životinja je potpuno bezopasna za ljude.

Poput većine mekušaca, za obranu ispušta dvije vrste sekreta – ljubičasti i bijeli. Zanimljivo je da je iz ljubičastog sekreta izdvojen protein koji napada virus HIV-a, a koji je nazvan po ovoj vrsti – Bursatellanin-p.

Morski zekani akumuliraju u svojoj koži štetne sastojke iz hrane koju jedu, čime se ujedno štite od potencijalnih grabežljivaca, ali i pokazuju koliko je zapravo more u kojem obitavaju onečišćeno.

Jedan od najzanimljivijih podataka koje smo čuli o ovoj neobičnoj, a tako korisnoj životinji, jest da je vrsta morskog zekana iz Kalifornije iskorištena kao pokusni kunić u uspješnom eksperimentu transfera memorije.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Morski zekan kod Čiova – Životinja koja može promijeniti spol kad poželi
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.