ISTRIJANIMA PREKIPJELO Početkom rujna idu u prosvjed zbog smrada iz Županijskog centra za gospodarenje otpadom

Foto: Screenshot/Kastijun.hr

PULA – Tko bi ikad pomislio da bi otpad koji je “propisno” zbrinut mogao uzrokovati još veće zagađenje? No ispada da se takav scenarij već neko vrijeme događa stanovnicima istarskih gradova i naselja koji okružuju Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun.

Zbog nesnosnog smrada koji se širi iz obližnjeg Centra najviše trpe stanovnici Pule, Vinkurana, Pomera, Banjola, Pješčane Uvale i Medulina. Mnogi od njih okupljeni su u Facebook inicijativi Čisti zrak – duga ljubav, gdje svakodnevno iznose svoja iskustva sa Centrom od kojeg ne mogu normalno disati.

Foto: Screenshot/Kastijun.hr

Napravili su čak i formular putem kojeg mogu prijaviti svaku pojavu smrada, s točnim vremenom i lokacijom, a u spomenutoj Facebook grupi posljednjih dana sve češće se spominje potreba za organiziranjem masovnog prosvjeda, čak i kolektivne tužbe prema odgovornima.

Kao potencijalni datum prosvjeda spominje se 5. rujna, a prema neslužbenim informacijama čeka se samo odobrenje nadležnih institucija i istarskog Stožera civilne zaštite, piše Glas Istre.

Član Nadzornog odbora Kaštijuna Bojan Blagonić kaže da je problem u prekomjernoj količini bio otpada koja se dovozi u Županijski CGO Kaštijun, a kojeg pretežno sačinjavaju ostaci hrane iz ugostiteljskih objekata. Tvrdi da ugostitelji niti ne smiju zbrinjavati biootpad kroz komunalni dio, već bi za to trebali koristiti uslugu posebnih tvrtki.

Smatra da bi komunalna poduzeća pojedinih gradova i općina morali s velikim proizvođačima biootpada dogovoriti pristup i način rješavanja tog problema.

A dok se veliki igrači i lokalna zajednica dogovaraju o nečemu što su trebali dogovoriti puno prije nego je nastao problem, stanovnici okolice Kaštijuna od prosvjeda ne odustaju te očekuju podršku i drugih gradova u županiji.

 

K.B.